Un mare mister legat de un templu din Turcia a fost, în sfârșit, dezlegat. Pentru că se spunea că orice vietate care s-ar apropia de acesta ar fi fost ucisă de „suflarea lui Hades”, zeul grec al morții, locul a fost de-a lungul vremurilor o adevărată nebuloasă.
Templul din Hierapolis, aflat în Turcia de astăzi, era evitat de oameni chiar din perioada antică, fiind considerat „poarta către Iad”.
Geograful Strabo, din Grecia antică, l-a descris ca pe un loc al morții, unde toți ce-i care îl vizitează vor muri.
„Are o deschidere de dimensiuni moderate, dar suficient de mare pentru a pătrunde un om, însă are o adâncime considerabilă, spațiul acesta fiind plin de un vapor cețos și dens încâ abia dacă se vede pământul. Taurii care sunt duși în templu, sunt târâți morți. Am aruncat vrăbii și imediat și-au dat ultima suflare, au căzut”, spunea el.
Potrivit The Sun, templul ar fi fost folosit la un moment dat inclusiv pentru acrificii religioase. Mai mult, în ruinele templului au fost descoperite inscripții dedicate zeilor lumii subterane.
Iar mitul privind moartea care ar înconjura templul le-a atras atenția oamenilor de știință. Arheologii au studiat templul și au ajuns la concluzia că, de fapt, totul are legătură cu știința.
Unul dintre arheologii care au participat la excavarea templului a declarat că natura letală a locului a fost evidentă imediat pentru echipa de specialiști.
„Am putut vedea proprietățile letale ale grotei în timpul lucrărilor. Mai multe păsări au murit încercând să se apropie de deschizătură”, a spus arheologul Francesco D’Andria.
Acesta a explicat că vietățile nu au murit, însă, din cauza „suflării lui Hades”, ci din cauza unui gaz mortal ce provine din scoarța terestră.
Echipa de arheologi a descoperit că există o concentrație de dioxid de carbon mortală care este emisă la intrarea în templu.
Sursa foto: Profimedia