Moneda de argint pe care fiecare român ar trebui să o aibă în casă. BNR o va lansa în ediție limitată

Publicat: 05 06. 2024, 21:55
Actualizat: 06 06. 2024, 08:27

Moneda de argint, care a fost lansată într-o ediție limitată, are o valoare extraordinară și este vânată de colecționarii din România. Are o semnificație unică și marchează un moment important din istoria națiunii.

Moneda de argint va fi eliberată într-o ediție limitată. Este moneda care comemorează o sută de ani de la prima medalie olimpică a României. Miercuri, Banca Națională a României va introduce o monedă din argint în circuitul numismatic pentru a comemora 100 de ani de la primirea primei medalii olimpice a României. Această monedă poate fi lansată în tiraj de până la un maxim de 5.000 de piese.

Potrivit observatornews.ro, banca centrală a anunțat că valoarea nominală a monedei din argint va fi de 10 lei. Sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi și Timiş sunt responsabile de introducerea acestor monede în circuitul numismatic.

Moneda are o imagine a diplomei pe care jucătorii echipei de rugby au primit-o în 1924, după ce au câștigat prima medalie românească la Jocurile Olimpice de la Paris din acel an. Moneda conține cuvintele „ROMANIA” și „10 LEI”, iar stema României și anul 2024 sunt afișate.

Moneda are pe partea din spate o imagine cu o minge de rugby și echipa de rugby a României din 1924. În plus, sunt vizibile inscripțiile „100 de ani” și „PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI – 1924”.

Monedele din argint și certificatele de autenticitate în limbile română, engleză și franceză sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent. Guvernatorul Băncii Naționale a României și casierul central au semnăturile pe certificatele de autenticitate.
„Monedele din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României au putere circulatorie pe teritoriul României”. Conform anunţului publicat în Monitorul Oficial, sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi și Timiş sunt responsabile de lansarea acestor monede în circuitul numismatic.