Prima pagină » Diverse » Moștenitorul Hermes spune că i-a dispărut averea de 13 miliarde de dolari. Povestea din spatele uriașei moșteniri

Moștenitorul Hermes spune că i-a dispărut averea de 13 miliarde de dolari. Povestea din spatele uriașei moșteniri

Moștenitorul Hermes spune că i-a dispărut averea de 13 miliarde de dolari. Povestea din spatele uriașei moșteniri

Moștenitorul imperiului Hermes susține că și-a pierdut averea de 13 miliarde de dolari. Anul trecut, anunțul făcut de Nicolas Puech că va dona jumătate din avere grădinarului său a surprins întreaga lume. Anul trecut, moștenitorul imperiului de modă de lux Hermes, care a promis miliarde de dolari unui grădinar, a declarat că se teme că nu mai are nimic în bancă, scrie Fortune.

În 2024, Forbes a evaluat că Nicolas Puech deține o avere de 13,6 miliarde de dolari, datorită participației  sale la casa de modă pariziană fondată de strămoșul său Thierry Hermès. Cu o capitalizare de piață de 230 de miliarde de euro (248 de miliarde de dolari), brandul cunoscut pentru gențile Birkin și Kelly este a doua cea mai valoroasă companie din Franța pentru cinci generații.

În consecință, averea lui Puech a crescut de peste patru ori de la 3,1 miliarde de dolari în 2020, iar anul trecut, francezul a șocat lumea spunând că plănuia să lase moștenire jumătate din avere grădinarului său.
În decembrie 2023, ziarul elvețian Tribune de Genève a raportat că Puech se pregătește să-și adopte grădinarul marocan ca fiind copilul său legal și să-și rearanjeze proprietarii.

Dar Puech pare să nu mai aibă banii pe care i-ar fi promis moștenitorului său. Nicolae Puech a renunțat la acțiuni în valoare de 13 miliarde de dolari la Hermès International SCA într-un proces finalizat luna trecută.

Acum, Puech susține că nu știe unde au dispărut activele și că Eric Freymond, fostul său administrator de avere, este responsabil. Moștenitorul a spus că a câștigat cea mai mare parte a averii sale din acțiunile Hermès, dar nu și-a dat seama că nu mai deține acțiunile, potrivit Bloomberg.

„Frauda gigantică” este „nedectabilă pentru muritorii obișnuiți”

În imperiul Hermes, „frauda gigantică” este „nedectabilă pentru muritorii obișnuiți”. Acest lucru se datorează faptului că Freymond, managerul de avere care primește toate extrasele bancare ale lui Puech, a fost numit să-și gestioneze conturile.

Dar, potrivit Bloomberg, o curte de apel din Geneva a negat această afirmație, spunând că nu există dovezi că Freymond și-a înșelat clientul în cele douăzeci de ani de colaborare.

Potrivit Bloomberg, instanța a spus că Nicolae Puech i-a dat lui Freymond controlul asupra conturilor sale și i-a semnat multe documente în alb.

Cu toate acestea, se pare că bătălia nu s-a încheiat încă. Avocații lui Puech, Grégoire Mangeat și Fanny Margairaz, care au fost numiți recent, au spus Fortune că sunt „în proces de studiere a dosarului penal în detaliu”. În plus, ei au spus că în prezent nu au nimic de spus.

Instanța a decis într-o respingere bizară a cazului că ”frauda gigantică” la care a fost victimă Puech era „nedetectabilă pentru muritorii obișnuiți”. „Clientul meu este șocat de acuzația fostului său client”, a declarat Stephane Grodecki, reprezentantul Freymond, pentru Fortune.

Grodecki a spus că Freymond „nu s-a ocupat niciodată” de colecția istorică a Hermès, spunând: „Clientul meu va examina acum toate posibilitățile sale legale de a-și apăra onoarea”. Presa a fost informată de reprezentanții acestuia că sunt mulțumiți de rezultat și au spus că au primit „cuvinte dure” pentru reclamant.

Moștenitorul Hermes și-a dezmoștenit propria fundație

Aceasta este o altă problemă cu averea lui Puech, deoarece fundația filantropică pe care a înființat-o în 2011 este un alt motiv de conflict. Fundația Isocrate a fost înființată de Nicolae Puech pentru a oferi asistență organizațiilor media și jurnalismului de interes public. Cu toate acestea, fundația a informat că „a aflat despre dorința fondatorului său de a anula contractul de moștenire care îl leagă de fundație” la sfârșitul anului trecut.

Potrivit oficialilor organizației, un „contract de moștenire” încheiat în septembrie 2011 a stabilit legătura legală a fundației cu Puech.

În decembrie 2023, fundația a adăugat: „Din punct de vedere juridic, o anulare unilaterală a contractului de moștenire pare nulă și neîntemeiată”. În consecință, „Fundația s-a opus rezilierii contractului, lăsând în același timp ușa deschisă pentru conversații cu fondatorul”.

Fundația a declarat că nu dorește să „judece sau să comenteze” decizia lui Nicolae Puech de a-și adopta angajatul și că „continuă să favorizeze dialogul cu fondatorul său”.