Prima pagină » Diverse » Motivul ireal pentru care nu este bine să speli puiul înainte de a-l găti

Motivul ireal pentru care nu este bine să speli puiul înainte de a-l găti

Motivul ireal pentru care nu este bine să speli puiul înainte de a-l găti

Spălarea puiului înainte de gătire nu este recomandată din motive de siguranță alimentară și pentru a preveni răspândirea bacteriilor.

Puiul, în special, este purtător natural de Salmonella și Campylobacter. Acestea pot cauza boli foarte grave, infecțiile provocând simptome precum febră, greață, vărsături, diaree și, eventual, septicemie.

Atenție! Recipientele sau ambalajele în care vin păsările crude sunt adesea contaminate cu bacterii. După ce ați deschis ambalajul și ați scos puiul, puneți-l într-o pungă de plastic curată, astfel încât conținutul să nu se scurgă pe podeaua bucătăriei sau pe coșul de gunoi atunci când îl aruncați.

Iată câteva motive pentru care experții în sănătate alimentară nu recomandă spălarea puiului înainte de gătire:

  • Răspândirea bacteriilor. Atunci când speli carnea, poți răspândi bacteriile de pe suprafața ei în jurul chiuvetei, ustensilelor și altor suprafețe din bucătărie. Bacteriile prezente pe carne pot include Salmonella, E. coli și alte bacterii patogene care pot cauza intoxicații alimentare.
  • Pericolul picăturilor de apă. Când speli carnea sub jet de apă, picăturile de apă se pot răspândi și odată cu ele și bacteriile. Aceasta poate crește riscul contaminării alimentelor și al suprafețelor cu bacterii periculoase.
  • Căldura gătitului distruge bacteriile. Gătirea corectă a cărnii la temperaturi adecvate va distruge orice bacterii prezente pe suprafața acesteia. Astfel, spălarea prealabilă a cărnii nu adaugă un beneficiu semnificativ în termeni de siguranță alimentară.
  • Pierderea apei și nutrienților. Spălarea cărnii poate duce la pierderea apei și a nutrienților solubili în apă, ceea ce poate afecta calitatea gustului și a texturii după gătire.

Cel mai bun mod de a asigura siguranța alimentară este să manipulezi carnea cu atenție și să gătești la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge bacteriile. Este important să folosești ustensile curate și să speli cu atenție mâinile, ustensilele și suprafețele care au intrat în contact cu carnea crudă.

Recomandarea video

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?