Prima pagină » Diverse » Motivul pentru care orice pisică vine la tine, când o strigi „pis-pis-pis”. Ce înțelege ea, de fapt, prin acest cuvânt

Motivul pentru care orice pisică vine la tine, când o strigi „pis-pis-pis”. Ce înțelege ea, de fapt, prin acest cuvânt

Motivul pentru care orice pisică vine la tine, când o strigi „pis-pis-pis

Formula „pis-pis-pis” este una care nu poate da greș atunci când vrem ca o pisică să vină lângă noi. Dar care este motivul pentru care ele reacționează la această chemare?

De fiecare dată când vrem să chemăm o pisică, formula funcționează în mod garantat, toate pisicile reacționând la acest sunet.

În general, pisicile sunt animale independente și fac doar ceea ce vor ele, fără să țină cont de ceea ce dorește stăpânul. Și asta, nu pentru că nu ar înțelege că stăpânul le cere ceva, căci pisicile sunt animale foarte inteligente, dar pur și simplu nu le pasă, ele fac doar ce vor ele.

Cu toate acestea, semnalul „pis-pis-pis” nu trece niciodată ignorat de pisici, iar acest lucru a făcut chiar subiectul unor studii științifice, potrivit acasa.ro.

Oamenii au dezvoltat de-a lungul vremii diverse tipuri de sunete prin care să comunice cu aceste animale, sunete care, ulterior, au fost adaptate în funcție de limba maternă.

Este posibil ca „pis-pis-pis” să își aibă originile în limba engleză, venind de la „here, pussy, pussy, pussy”.

Într-un episod din 1955 din celebrul serial „Tom și Jerry”, Nibbles, protejatul lui Jerry, îl cheamă pe Tom cu cuvintele „here, pussy, pussy, pussy”. Faptul că „here, pussy, pussy, pussy” a devenit în prezent popularul „pspsps”, sau „pis-pis-pis” nu este o anomalie, existând un model auditiv de bază responsabil pentru succesul acestuia.

De ce răspunde orice pisică la „pis-pis-pis”

Susane Schotz, profesor de fonetică la Universitatea Lund din Suedia și autoarea unui studiu referitor la limbajul pisicilor, spune că sunetul „s” din „pis-pis-pis” are o frecvență mult mai mare decât alte sunete. Este vorba despre o frecvență de 85 kHZ, la care pisicile sunt sensibile, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele răspund la acest semnal.

Practic, repetarea sunetului „s” este cel care atrage, de fapt, pisica. Mai mult, există specialiști care spun că „pis-pis-pis” este un sunet aparte, care nu se întâlnește în mediul natural, motiv pentru care acesta îi atrage rapid atenția pisicii.

Aceste aspecte și frecvența pe care funcționează „s”-ul din „pis-pis-pis” explică de ce pisicile devin atente când îl aud. Odată ce felina este capabilă să stabilească faptul că sursa sunetului nu reprezintă un pericol, vor deveni interesate să vină să exploreze.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele