Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut apel, marți, un apel la o discuție serioasă pe tema majorării pensiilor, nu doar la repetarea unei singure întrebări: „Avem sau nu bani pentru majorarea pensiilor?” În același timp, raportul BNR asupra inflației publicat azi conține și recomandări de consolidare fiscală care nu exclud o potențială amânare a termenului de intrare în vigoare a majorării pensiilor.
„Avem nevoie de o discuție serioasă: care sunt sumele care trebuie împrumutate, cine ți le dă, în ce condiții, poți sau nu poți să le rambursezi? L-am ascultat și pe președinte. A spus că nu se rezolvă problema pensiilor cu o singură întrebare. Noi suntem dispuși să discutăm serios aceste lucruri. Dacă singura întrebare e: sunt sau nu bani, nu știi cu cine să discuți, e un tărăboi, îți vine să închizi televizorul. Întrebarea dacă sunt sau nu bani, când ai deficite așa mari… Când cheltui mai mult decât încasezi, sigur nu ai bani”, a declarat Mugur Isărescu.
Întrebat ce părere are despre alocaţii, Isărescu a glumit, precizând că are o părere bune despre alocaţii şi pensii, însă discuţia este despre situaţia fiscal-bugetară a ţării.
„Aici, părerea BNR este că avem o problemă majoră. Sunt două deficite mari şi cred că trebuie să ne aşezăm să discutăm serios despre ele. Comisia va spune ceva, Guvernul va trebui să răspundă, iar noi aici va trebui să stăm cu arma la picior ca să nu se strice lucrurile”, a mai spus el.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă România îşi permite majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, în condiţiile în care Comisia Europeană va declanşa în perioada următoare procedura de deficit excesiv.
„Ministrul Finanţelor şi premierul au spus foarte clar că au inclus creşterea în bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred că trebuie să discutaţi cu dânşii”, a răspuns Isărescu.
Guvernatorul BNR a amintit că există şi opinia Consiliului Fiscal pe această temă, pe care a catalogat-o ca fiind serioasă şi profesionistă.
„Avem şi o opinie serioasă, solidă, profesionistă, a Consiliului Fiscal, deci noi ne putem aşeza la masă să discutăm pornind de la un material serios. Dar dacă singura întrebare care se pune este dacă sunt sau nu bani pentru (creşterea pensiilor cu – n.r.) 40% chiar nu vreau să mai comentez, că am văzut că sunt comentat suficient. Eu unul nu mă pot aşeza la o asemenea masă şi nici nu pot să răspund şi îmi cer scuze”, a precizat guvernatorul.
Raportul BNR vorbește de posibilitatea de „noi prorogări ale termenelor de intrare în vigoare” a unor cheltuieli bugetare, precum și de soluția de „reevaluare a magnitudinii creșterilor deja prevăzute în legislație”:
„Deficitul bugetar, prefigurat a persista la valori ridicate, s-ar putea accentua pe termen mediu, mai ales în condițiile prevederilor Legii pensiilor și ale altor măsuri fiscale legiferate, dar grevate de un grad ridicat de incertitudine privind aplicarea acestora. Din această perspectivă, se reliefează necesitatea inițierii unui proces de consolidare fiscală. Momentul demarării acestuia, precum și eventualele măsuri corective și dozajul acestora sunt grevate de ample incertitudini, fiind condiționate inclusiv de evoluția activității economice. În același timp, nu este exclusă nici varianta reconfigurării măsurilor fiscale deja aprobate, fie prin potențiale noi prorogări ale termenelor de intrare în vigoare a acestora, fie prin reevaluarea magnitudinii creșterilor deja prevăzute în legislație pentru anumite categorii de cheltuieli„.
Raport Inflatie Feb.2020 by Gandul.info on Scribd