Mulți șoferi au marcajul 91H pe anvelope, dar puțini știu ce înseamnă, de fapt
Marcajul 91H transmite, însă, informații esențiale, pentru cei care vor să-și schimbe anvelopele.
Iarna îi anunță, practic, pe șoferi că trebuie să-și schimbe cauciucurile. În timpul acestei căutări, mulți conducători auto cumpără în funcție de preț și producător, dar ar trebui să fie atenți la informațiile cruciale de pe anvelope, care pot influența vital performanța și chiar siguranța mașinii la drum.
Ce reprezintă codul DOT
Toți producătorii au obligația să ștanțeze pe lateralul cauciucurilor o serie de informații care îi ajută pe șoferi pe de o parte, dar și pe comercanți, pe de altă parte, să știe, de exemplu, care e dimensiunea anvelopei, dacă e de iarnă sau vară și când a fost fabricată.
Ultima informație este furnizată de codul DOT, care e ștanțat pe interiorul sau exteriorul cauciucului, scrie PROMOTOR.RO.
În funcție de producător, codul DOT poate conține cifre sau cifre și litere.
Utilizarea acestui cod a fost standardizată de ministerul transporturilor din SUA. De aceea și denumirrea DOT vine de la Department of Transportation.
Codurile care urmează după DOT sunt însă cele care contează în principal și îți transmit când a fost fabricat cauciucul. De exemplu, poți întâlni o anvelopă care are ștanțat DOT J3J9 (1001).
Pentru a cita corect codul DOT, trebuie să știi ce semnifică aceste litere și cifre:
J3J9 – țara în care a fost fabricată anvelopa, producătorul și tipul de presă folosită
(1001) – data fabricației.
Codul de litere este unul destul de complex și greu de ținut minte, pentru că poate fi alcătuit chiar și din 8 simboluri. Cel mai important este codul de 4 cifre, ștanțat în general în interiorul unui cerc.
Primele 2 cifre simbolizează săptămâna în care a fost producă anvelopa, iar ultimele 2 sunt anul. Deci, în cazul exemplului de mai sus, aceasta a fost produsă în săptămâna a 10-a din 2001.
Ce înseamnă, de fapt, 91H?
Un alt cod este 91H, indicând sarcina și viteza. Simbolul „91H” indică faptul că sarcina maximă a vehiculului este de 615 kg, iar viteza de cel mult 210 km/h.
Simbolurile pot fi diferite, în funcție de specificațiile producătorului, după cum se poate observa în cele două tabele:
Tabelul care indică sarcina maximă pe care o poate suporta anvelopa, potrivit specificațiilor producătorului
Tabelul care indică viteza maximă la care poate rula o anvelopă, conform specificațiilor producătorului
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)