Agenția Spațială Americană (NASA) a anunțat un nou pas uriaș în ceea ce privește explorarea spațiului, în contextul în care plănuiește să lanseze o nouă misiune către unul dintre sateliții celei mai mari planete din Sistemul Solar, Jupiter.
În octombrie 2024, NASA urmează să lanseze o misiune spre Europa, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, misiune care ar urma să ajungă în apropierea satelitului în aprilie 2030. Misiunea ar urma să fie denumită Europa Clipper.
Europa are aproximativ 90% din dimensiunea Pământului și a fost descrisă ca fiind o „lume oceanică”. Totuși, se crede că apa despre care vorbesc oamenii de știință se află sub suprafață. Aceste trăsături fac acest corp ceresc similar cu Pământul și, prin urmare, o posibilă „casă” pentru viața extraterestră, notează Daily Star.
Misiunea nu va fi una ușoară. Pe măsură ce se vor apropia de Europa, echipamentele trimise de NASA vor fi lovite de cantități uriașe de radiații.
Astfel, dacă NASA nu va face calculele în mod corect, nava spațială care ar urma să se îndrepte spre satelit ar putea fi distrusă cu mult înainte de a-și atinge ținta.
Pentru a preveni acest lucru, NASA a dezvoltat un fel de „armură”, numită Vault.
Luna planetei Jupiter, Europa, prezintă condiții de existență a vieții, susțin oamenii de știință. Considerat unul dintre cei mai interesanţi sateliţi ai celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Europa a dispus în trecut de suficientă căldură internă pentru a avea un interior stratificat şi un ocean sub calota de gheaţă care o acoperă, conform unui studiu prezentat în cadrul Conferinţei anuale Goldschmidt din domeniul geochimiei.
Planetolog la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, din California, Mohit Melwani Daswani a coordonat o echipă care a analizat datele adunate de misiunea Galileo. Începând de la jumătatea anilor ’90, sonda Galileo a studiat planeta Jupiter şi lunile sale timp de 8 ani, descoperind că sub calota glaciară a Europei se află un ocean global de apă în stare lichidă.
Astfel, în urma cercetărilor întreprinse, echipa lui Daswani a descoperit că un fenomen care produce stratificare, denumit proces de diferenţiere, ar putea sta la originea acestui ocean din subsolul Europei. Citește mai mult…
Sursa foto: NASA