NASA, descoperire unică în istoria omenirii. Ce se întâmplă în spațiu, de fapt

Publicat: 31 07. 2024, 17:26

Telescopul spațial cu raze gamma Fermi de la NASA a detectat ceea ce experții cred că ar putea fi rezultatul anihilării particulelor de materie și antimaterie accelerate la 99,9% din viteza luminii. Fenomenul a fost detectat pe 9 octombrie 2022 de Fermi și de Observatorul Neil Gehrels Swift, iar cercetătorii i-au dat numele GRB 221009A.

Este posibil ca acest fenomen să fie „cea mai mare explozie înregistrată de la Big Bang” . Numele pe care l-a primit nu este tocmai foarte atrăgător, deși oamenii de știință au supranumit explozia ca fiind  „cea mai strălucitoare din toate timpurile” sau BOAT, relatează Space.
Unul dintre descoperitorii BOAT, profesor asociat de fizică și astronomie și liderul Grupului Fong de la Northwestern, Wen-fai Fong, a spus: „Atâta timp cât am reușit să detectăm GRB-urile, nu există nicio îndoială că acest GRB este cel mai strălucitor la care am asistat vreodată, cu un factor de 10 sau mai mult”.

Experții consideră că explozia unei supernove  supernovă a declanșat BOAT și că ar fi lăsat o gaură neagră în urma ei. Fenomenul a accelerat particulele de materie și antimaterie la viteze foarte apropiate de cea a luminii, degajând astfel o energie uriașă. Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei formate din protoni, neutroni și electroni. Antimateria este formată din antiparticule, care diferă de particule prin faptul că au o sarcină opusă, dar are masa egală cu aceastea. Dacă o particulă intră în coliziune cu antiparticula sa, cele doua se anihilează, emițând raze gamma, fotoni de înaltă energie. În 1928, Paul Dirac a intuit existența antimateriei.

Liderul cercetării Maria Edvige Ravasio de la Universitatea Radboud a declarat într-un comunicat: „La câteva minute după ce BOAT a erupt, Monitorul de explozie cu raze gamma de la Fermi a înregistrat un vârf de energie neobișnuit care ne-a atras atenția.

„Când am văzut pentru prima dată acel semnal, mi s-a făcut pielea de găină. Analiza noastră de atunci arată că este prima linie de emisie de mare încredere văzută vreodată în 50 de ani de studiere a GRB-urilor”, a adăugat ea.

Ce se întâmplă la coliziunea dintre materie și antimaterie

La o secundă după Big Bang, când temperatura era de ordinul zecilor de miliarde de grade Kelvin, universul conținea în cea mai mare parte fotoni, electroni și neutrini, precum și antiparticulele lor, dar și protoni și neutroni, în cantități mai reduse. Materia și antimateria au coexistat deci fără să se anihileze la puțin timp după Big Bang.

În universul timpuriu exista un echilibru între perechile de electroni și pozitroni care se ciocneau pentru a crea fotoni și procesul invers. Ele se anihilau continuu generând lumină din care se forma, din nou, materie și antimaterie. Aceste fenomene – de creare de materie și antimaterie pornind de la lumină, și de anihilare generatoare de lumină – sunt observabile în laboratoarele de fizică nucleară.

În acea primă secundă după Big Bang, cantitățile de materie și antimaterie au fost aproximativ egale, cu o diferență foarte mică. Această diferență a fost în favoarea materiei obișnuite. Datorită răcirii care a survenit în urma expansiunii universului, materia și antimateria s-au anihilat fără a se mai reconstitui.