Prima pagină » Diverse » Negociatorul-șef al UE respinge poziția Regatului Unit și spune că Marea Britanie caută „continuitate”, fără obligații

Negociatorul-șef al UE respinge poziția Regatului Unit și spune că Marea Britanie caută „continuitate”, fără obligații

Negociatorul-șef al UE respinge poziția Regatului Unit și spune că Marea Britanie caută „continuitate”, fără obligații

Michel Barnier a lansat un alt atac fulgerător asupra poziției britanice post-Brexit, mergând mai departe decât de obicei în a arăta cum, în opinia sa, guvernul britanic încearcă să-și negocieze doar propriul interes

Negociatorul-șef al UE acuză Marea Britanie

Negociatorul-șef al UE a acuzat Marea Britanie că nu s-a angajat în mod constructiv în discuții despre viitoarea relație, într-unul dintre cele mai puternice avertismente ale sale cu privire la lipsa de progres către un acord.

Vorbind la un eveniment virtual organizat de Institutul pentru Afaceri Internaționale și Europene din Irlanda (IIEA), Barnier a spus că trebuie încheiat un acord până la sfârșitul lunii octombrie pentru a permite ratificarea.

Perioada de tranziție post Brexit expiră la 31 decembrie, anunțând schimbări majore atunci când Marea Britanie – care a părăsit oficial UE în ianuarie anul trecut – părăsește piața unică și uniunea vamală. Dar progresele din timpul verii în discuțiile privind comerțul și legăturile viitoare au fost nesemnificative.

Marea Britanie caută „continuitate”

Barnier i-a acuzat pe britanici că nu au dat garanții că viitoarea concurență va fi pe o „bază echitabilă”, așa cum se precizează în Declarația politică – partea neobligatorie a acordului de ”divorț” convenit de ambele părți și care stă la baza discuțiilor asupra relației viitoare.

El a susținut, de asemenea, că, în ciuda dorinței Marii Britanii de independență față de UE, în practică acesta caută statu quo-ul, dar fără obligații.

„Cunoaștem bine argumentul Regatului Unit:  doriți suveranitate deplină și libertatea de a-și stabili propriile reguli și de a-și cheltui banii așa cum dorește, fără constrângeri din partea Europei”, a spus Barnier.

„Și totuși adevărul este că negociatorii britanici încă caută continuitate în multe domenii, nu caută  o„ pauză curată „, a adăugat el.

„Guvernul Marii Britanii încă caută să păstreze beneficiile UE și ale pieței unice fără obligații”, a continuat el, mentionând transportul, comerțul cu energie, standardele pentru mărfuri și cooperarea în materie de poliție și justiție.

Barnier a contestat argumentele britanice conform cărora ar fi în interesul UE să acorde Regatului Unit acces privilegiat la piețele UE.

Marea Britanie dorește să-și păstreze drepturile în UE, fără obligații

În ceea ce privește mărfurile, propunerile britanice privind „regulile de origine” au însemnat că Marea Britanie ar putea deveni un „centru de asamblare pentru UE”, capabil să „achiziționeze bunuri din întreaga lume și să le exporte – cu foarte puține modificări – în UE , mărfuri, fără tarife și fără cote „.

Sugestiile Marii Britanii cu privire la transportul rutier „ar permite camioanelor britanice să circule pe drumurile UE fără a trebui să respecte aceleași condiții de muncă ca și șoferii UE”. În ceea ce privește transportul aerian, companiile aeriene britanice ar putea „opera în interiorul UE fără a trebui să respecte aceleași standarde de muncă și de mediu”, a spus negociatorul-șef.

„Zeci de mii” de locuri de muncă în UE sunt în joc

Nerespectarea unui acord cu privire la regulile privind ajutoarele de stat a fost unul dintre punctele esențiale ale discuțiilor. UE nu a dorit să intervină în afacerile interne britanice, a spus Barnier, dar a trebuit să cunoască detaliile unui viitor sistem britanic pentru a se asigura că britanicii nu vor folosi noua autonomie de reglementare pentru a „denatura concurența”.

Un acord privind politica în domeniul pescuitului este necesar

Barnier a criticat poziția Regatului Unit în domeniul pescuitului, spunând că fără un acord nu ar putea exista „un nou parteneriat economic cu Regatul Unit”. UE a spus în repetate rânduri că un acord privind politica de pescuit trebuie să facă parte dintr-un acord general.

Barnier a spus că Marea Britanie a evitat „deschiderea UE către posibile soluții”. Poziția britanică „ar bloca pescarii și femeile irlandeze să aibă acces la apele la care Irlanda sau Marea Britanie au fost accesibile dinainte  de aderarea la Comunitatea Economică Europeană în ’73”, a adăugat el.

Negociatorul-șef a susținut, de asemenea, că Marea Britanie ar fi reticentă în a ajunge la un acord cu privire la viitoarea soluționare a litigiilor, spunând că Bruxelles-ul i-a cerut pur și simplu Londrei să-și transpună angajamentele în text legal: „nimic mai mult, nimic mai puțin”.

A acuzat Marea Britanie că încearcă să divergă și în alte domenii, cum ar fi standardele alimentare, unde a spus că britanicii nu au dat detalii adecvate despre viitoarea sa reglementare.

„Acestea nu sunt detalii tehnocratice. Acestea sunt elemente esențiale. În joc sunt zeci de mii de locuri de muncă și mijloace de trai europene – locuri de muncă și mijloace de trai irlandeze – sănătatea, siguranța și bunăstarea noastră, mediul și clima, drepturile noastre fundamentale”, a conchis Barnier.

Termenul se apropie

Comentariile lui Barnier reflectă o frustrare din ce în ce mai mare în cercurile UE că, în ciuda termenelor iminente, discuțiile au progresat într-un ritm scăzut.

Barnier a vorbit după ce s-a întors de la discuțiile informale din Londra și înainte de reluarea negocierilor oficiale săptămâna viitoare (din 7 septembrie).

Acord de liber schimb „în stil canadian”

Marea Britanie continuă să caute un acord de liber schimb „în stil canadian” cu UE, cu puține obligații, chiar dacă acest lucru a fost în mod constant exclus de Bruxelles, care menționează apropierea geografică a Regatului Unit de continent.

După ultima rundă de discuții din august, negociatorul-șef britanic al Marii Britanii, David Frost, a cerut UE să încheie un tip de acord de liber schimb încheiat cu alți parteneri internaționali și să convină „aranjamente practice de cooperare” în alte domenii.

Guvernul britanic și-a repetat apelul la începutul acestei săptămâni, după ce ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a acuzat Marea Britanie de o „atitudine intransigentă și nerealistă” care stagnează discuțiile.

Sfârșitul perioadei de tranziție va aduce schimbări semnificative, indiferent de rezultatul discuțiilor. Dacă nu se ajunge la un acord comercial, Marea Britanie și UE vor face comerțul în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), aducând bariere tarifare și netarifare semnificative.