Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că ar fi „o idee bună” ca Administrația sa să achiziționeze rachete iraniene.
Declarația lui Maduro vine la o zi după ce autoritățile din Columbia au avertizat că Venezuela ar lua în considerare un asemenea plan, în contextul legăturilor tot mai strânse dintre Caracas și Teheran, informează site-ul agenției de presă Reuters.
În luna mai, Iranul a decis să aprovizioneze Venezuela cu carburanți în încercarea de a ajuta țara latino-americană care se confruntă cu o criză economică și socială de proporții.
Decizia Iranului a alarmat la acea vreme Statele Unite, în contextul în care autoritățile de la Caracas și cele de la Teheran cooperează tot mai mult în încercarea de a limita impactul sancțiunilor economice impuse de Washington împotriva ambelor țări.
„Nu m-am gândit la asta, nu ne-am gândit la asta”, a declarat Maduro, ironic, în timpul unei ședințe cu membrii Cabinetului său, difuzată în direct la televiziunea de stat. Acesta i-a spus, în glumă, ministrului Apărării, Vladimir Padrino, să ia în considerare această idee și a făcut apel, în mod ironic, la membrii Cabinetului, să păstreze secretul în legătură cu acest lucru.
„Padrino, ce idee bună, trebuie să vorbim cu Iranul ca să vedem ce rachete cu rază scurtă, medie și lungă au și, dacă este posibil, să le cumpărăm, date fiind relațiile atât de bune pe care le avem cu Iranul”, a spus Maduro.
Președintele Columbiei, Ivan Duque, a declarat joi că Nicolas Maduro intenționează să cumpere rachete din Iran și că ar fi transferat arme produse în Rusia și Belarus către grupările armate din Columbia. Duque a adăugat că aceste informații i-ar fi fost prezentate de către serviciile columbiene de informații.
Cu toate acestea, Reuters notează că este puțin probabil ca Maduro să își permită să achizițioeze armament, în contextul în care autoritățile din Venezuela depun eforturi uriașe pentru a putea cumpăra alimente de bază și medicamente sau pentru a putea furniza carburanți populației, atât din cauza sancțiunilor internaționale, cât și din cauza stării extrem de precare a rafinăriilor de petrol din țară.