Nicușor Dan, despre greva angajaților STB: Este orchestrată politic. Fac apel la șoferi să reia activitatea. Sute de mii de bucureșteni sunt afectați

Publicat: 20 01. 2022, 08:58
Actualizat: 20 01. 2022, 10:09

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut, joi, o conferință de presă referitoare la greva șoferilor STB. El afirmă că este „orchestrată politic” și a făcut apel la șoferi să reia activitatea, pentru că viețile a sute de mii de bucureșteni sunt afectate.

Edilul a punctat că au fost depuse la Tribunalul București mai multe acțiuni în instanță/

„În primul rând, suntem în stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve! Există o lege a dialogului social care obligă ca, înainte de o grevă, să existe nişte paşi procedurali tocmai pentru ca patronatul, sau în cazul nostru consiliul de administraţie, să poată să ia cunoştinţă de revendicări. Şi chiar dacă n-am fi în stare de alertă, există o obligaţie legală ca pentru aceste servicii importante, printre care transportul public, să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.

Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti de către STB, și prin aceasta se solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală şi să dispună să reia lucrul. Fiind un conflict de muncă între STB şi angajaţi, în litigiul pe care l-a iniţiat STB va fi o cerere de intervenţie din partea Municipalităţii, care este şi ea scrisă, pentru că această grevă afectează viaţa a sute de mii de bucureşteni”, a declarat, joi, Nicușor Dan.

Mai mult, șeful Municipalității subliniază că responsabil de această grevă este Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB).

„Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă, este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ şi avem dovezile în acest sens. Avem deja scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat această grevă. Dincolo de a fi o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărui principal responsabil este domnul Petrariu, consilier general PSD şi lider al sindicatului reprezentativ. Şi avem, repet, şi dovezile şi plângerile penale împotriva domniei sale”, a semnalat Nicușor Dan.

Primarul general a spus că este dispus să discute despre nemulțumirile șoferilor, dar nu va accepta ca la masa negocierilor să participe liderii de sindicat.

„Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au, cum am spus, un substrat politic.Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, fac apel să reia activitatea, pentru că, aşa cum am spus, afectează viaţa sutelor de mii de bucureşteni care folosesc transportul public.Vreau să le transmit şoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aştept la discuţii, aştept să îşi desemneze reprezentanţi cu care să stăm de vorbă”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan: Cea mai mare parte din flota STB este sechestrată de ANAF

Legat de situția STB, șeful Municipalității a subliniat că a făcut toate eforturile „pentru a menţine în viaţă această societate”, care era la limita falimentului în momentul în care el a ajuns în Primărie.

„În momentul în care am ajuns în Primărie, datoriile STB erau de 1,2 miliarde lei. După cum ştiţi, există mai multe bunuri ale STB care sunt poprite de ANAF. Şi nu mai multe bunuri, ci practic cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul Guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB o are este de 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o. Şi, mai important, este o datorie care acum este eşalonată cu ANAF. Deci există predictibilitate pe plăţi şi nu mai există vreun risc pentru ca această societate să intre în insolvenţă, faliment”, a explicat sursa citată.

Mai multe, Nicușor Dan a precizat că această societate trebuie optimizată şi „nu vom renunţa la face acest lucru”.

„Nu vom renunţa la controlul pe care contractul de delegare ne permite să-l facem prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public. Deci vom continua, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, să facem acele controale pentru ca maşinile să plece la timp din staţii, pentru ca bucureştenii să nu fie afectaţi. De asemenea, vom continua să facem activităţi de eficientizare în interiorul STB pe tot ce înseamnă activitate economică, pentru că banii pe care îi luăm de la bucureşteni şi îi ducem către transportul public trebuie să se reflecte în calitatea serviciilor”, a spus, joi, în conferința de presă, Nicușor Dan.

Edilul a mulțumit instituțiilor care s-au mobilizat pentru a diminua efectele grevei din Capitală.

„Vreau să mulţumesc mai multor instituţii care s-au mobilizat, pentru că aveam informaţii, chiar dacă nu complete, despre ce se va întâmpla în această dimineaţă. Metrorex a suplimentat, Poliţia şi Jandarmeria, alături de Poliţia Locală, s-au mobilizat pentru a informa oamenii care aşteptau în staţii fără să ştie de această grevă”, a spus Nicușor Dan.

 

STB: Mai multe vehicule sunt blocate în depouri şi autobaze. Sindicaliştii STB au întrerupt lucrul joi dimineaţa / Directorul STB: Greva este ilegală

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au „paralizat” Capitala joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.

„Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală.

Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.

Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.

Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat.

Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea.

Azi a ieșit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. A fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă la depou.

La ora 8 trebuiau să fie în trafic 1.450 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurența care știe să eficientizeze.

La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale”, a declarat, joi dimineața, Adrian Criț, directorul STB, potrivit Digi24.ro.

TPBI: STB trebuie să asigure o treime din capacitatea de transport necesară în Bucureşti și zona metropolitană

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea STB și la salariații operatorului să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Capitală, cât și în zona metropolitană, în condițiile în care joi dimineață nu a fost scos pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaților.

„Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou”, a anunţat TPBI într-un comunicat.

„În urma acţiunii de protest şi a suspendării circulaţiei vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alţi operatori pentru a asigura câteva linii esenţiale. Menţionăm că echipa de monitorizare TPBI este pe teren încă de la prima oră, pentru a observa situaţia direct şi pentru a dispune de măsuri pentru sprijinirea călătorilor şi remedierea problemelor în timp util”, se mai arată în comunicat.

TPBI regretă situația apărută și prezintă scuze bucureștenilor și ilfovenilor, cerând operatorului de transport să respecte drepturile locuitorilor asigurând cel puțin o treime din capacitatea de transport pe liniile operate.