Guvernul israelian a anunțat că a stabilit relații diplomatice cu Regatul Bhutan, o națiune majoritar budhistă, vecină cu India.
Informația a fost publicată sâmbătă de către cotidianul israelian The Jerusalem Post, citat de către agenția de presă MEDIAFAX.
Acordul prin care sunt stabilite relațiile diplomatice dintre cele două țări a fost semnat sâmbătă de către ambasadorul Israelului la New Delhi, Ron Malka, împreună cu omologul său din Bhutan, Vetsop Namgyel.
Potrivit aceleiași surse, Israelul și Bhutan ar fi purtat negocieri secrete în acest sens în ultimul an.
Bhutan, o monarhie budhistă din Munții Himalaya, aflată în vecinătatea Indiei și a regiunii autonome chineze Tibet, este o națiune izolată, care a evitat de-a lungul vremii influențele externe și care are relații diplomatice cu doar 53 de state ale lumii.
Spre exemplu, MEDIAFAX notează că Bhutan nu are relații diplomatice cu țări precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franța sau China.
Ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi, a discutat la telefon cu omologul său din Bhutan, Tandy Dorji.
„Vreau să mulţumesc Regatului Bhutan şi să salut decizia stabilirii relaţiilor diplomatice depline cu Israelul”, a declarat Ashkenazi.
Acordul dintre cele două țări poate fi considerat o victorie diplomatică importantă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a reușit anul acesta să semneze acorduri similare cu state arabe ostile până în prezent, precum Emiratele Arabe Unite și Bahrain.
Mai mult, președintele în exercițiu al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat joi că Marocul s-a angajat să își normalizeze relațiile diplomatice cu Israelul.
Astfel, autoritățile de la Rabat ar urma să urmeze exemplul unor alte state arabe care au decis să facă același lucru.
Statele Unite încearcă să convingă cât mai multe state din Golf să semneze acorduri similare cu Israelul.
Autoritățile saudite au acceptat tacit acordurile semnate de Emiratele Arabe Unite și Bahrain cu Israelul, cu toate că nu le-au susținut public. Totodată Riyadul a anunțat luna trecută că nu este încă pregătit să ia o decizie similară momentan.
Arabia Saudită a prezentat în 2002 o propunere care prevedea ca statele arabe să accepte normalizarea relațiilor cu Israelul, în schimbul unui acord între Israel și Autoritatea Palestiniană privind constituirea unui stat palestinian și în schimbul retragerii forțelor israeliene din teritoriile capturate în 1967.