Un bărbat care încerca să afle de ce îi dispăreau găinile a dat întâmplător peste un întreg oraș subteran în spatele subsolului său.
Bărbatul, originar din Derinkuyu, Turcia, se afla în proces de renovare a casei sale în 1963 când a început să observe că mai multe găini dispăreau fără urmă.
Atunci când a început să caute, a descoperit o mică fisură apăruse în subsolul său, făcând ca găininile să poată să evadeze. Dar nimic nu l-ar fi putut pregăti pentru ceea ce avea să găsească atunci când a decis să sape puțin și să încerce să afle unde se îndreptau acestea.
După ce a dărâmat zidul, bărbatul a ajuns să scoată la iveală un întreg oraș subteran din spatele subsolului său. Descoperirea sa a fost prima dintre cele peste 600 de intrări care au fost găsite în cele din urmă în casele oamenilor și care duceau la orașul subteran Derinkuyu.
Lucrările de excavare au scos la iveală o minune incredibilă a ingineriei, o rețea de tuneluri și adăposturi la 18 niveluri adâncime care coborau până la 280ft (85 metri) și care ar putea ține în siguranță până la 20.000 de oameni și animalele lor pentru o vreme.
Acest imens oraș subteran se crede că a început ca un sistem de peșteri construit în jurul anului 1200 î.Hr. de hitiți pentru a se adăposti de frigieni, care la rândul lor au excavat zona și au extins spațiul locuibil atunci când au cucerit regiunea.
În deceniile următoare, se pare că locuitorii creștini ai Imperiului Roman au extins sistemele de peșteri prin adăugarea de straturi suplimentare și includerea de capele, grajduri și locuri pentru fabricarea vinului și uleiului de măsline.
Derinkuyu, situat în Anatolia, se află într-o parte a lumii care a fost cucerită și invadată de multe ori, făcând dintr-un oraș ascuns unde 20.000 de oameni s-ar putea ascunde.
Deși orașul însuși putea fi vechi, acesta fusese ascuns doar aproximativ 40 de ani, deoarece fusese abandonat când mulți dintre creștinii Anatoliei au fost evacuați forțat din casele lor și trimiși în Grecia într-un schimb de populație în 1923.
Orașul subteran a fost construit pentru a-și proteja locuitorii de pericole, completat cu bolovani care puteau fi mișcați pentru a bloca coridoarele și nu ar fi fost un loc în care oamenii ar fi trăit tot timpul.
Coșurile de fum care treceau prin structură asigurau locuitorilor care căutau adăpost aer pentru a respira, iar spațiul destinat animalelor de la suprafață însemna că oamenii ar fi putut rămâne hrăniți pe măsură ce se adăposteau de orice i-ar fi amenințat de data aceasta.
Animalele erau ținute mai aproape de suprafață pentru a evita mirosul de dejecții care ar fi făcut orașul locuibil, în timp ce pivnițele indicau că oamenii care căutau adăpost ar fi putut să stea sub pământ timp de luni întregi, dacă era posibil.
În zilele noastre, orașul subteran este o atracție turistică în care poți intra, cu condiția să nu fii prea claustrofobic.
Sursa foto: Captura YouTube