Prima pagină » Diverse » Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios

Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios

Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios
Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios

De pe masa de sărbători nu poate lipsi o porție sănătoasă de sarmale, mai ales că acest fel de mâncare este unul dintre preferatele românilor.

Însă există și la acest preparat tradițional unele secrete pe care, dacă le cunoaștem, le putem folosi pentru a obține niște sarmale excelente.

De multe ori, unele persoane fierb sarmalele în apă, însă acest mod de preparare nu este cel ideal.

O rețetă veche, pe care o foloseau gospodinele pe vremuri, a devenit tot mai răspândită printre români în ultima vreme. Ea a fost notată la acea vreme de Păstorel Teodoreanu, un avocat renumit care a devenit cunoscut și pentru scrierile sale pline de umor.

Păstorel Teodoreanu a scris și o carte despre domeniul gastronomiei numită „Gastro no mice”, în paginile cărei se regăsește și o rețetă de sarmale, arată PlayTech.

„Preparația începe prin opărirea foilor de varză proaspătă cu borș. Sarmalele se fac numai cu vârful foilor. Tocătura se face din carne de bou de la coadă și carne de porc grasă. Se taie carnea în bucăți mici și se trece o dată prin mașină. Se trece apoi a doua oară prin mașină și se adaugă: un miez de pâine înmuiat în lapte, sare, piper, puțină ceapă tăiată foarte mărunt și prăjită în unt, puțină verdeață tocată mărunt (pătrunjel și mărar) și două ouă bine bătute.

Cu această compoziție se învelesc sarmalele, care nu trebuie să depășească în dimensiune o nucă de mărime mijlocie. Meșteșugul executantului constă în potriveala umpluturii. Ea nu trebuie să fie nici prea strânsă în foaia de varză (plumb), nici prea în voie (se desfac sarmalele).

Se pune pe fundul unui vas un strat de varză tăiat fin și deasupra se așează sarmalele, presărând printre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varză tăiată fin. Pe straturile de varză se pot pune (nu-i indispensabil) felii de roșii și chiar ardei verde.”, descrie Păstorel Teodoreanu rețeta în cartea sa.

Ce să pui în loc de apă atunci când fierbi sarmale

Aceeași rețetă arată că apa în care fierb sarmalele ar trebui să fie înlocuită cu „zeamă de carne”. Aceasta poate fi înlocuită cu borș sau chiar cu vin, dar Teodoreanu spune că supa de carne este cea mai bună alegere.

În cartea scrisă de Păstorel Teodoreanu se dezvăluie și cu ce să înlocuiești apa în care pierb sarmalele. Acesta recomandă vinul, borșul, însă cea mai bună aromă va fi dată dacă sunt puse la fiert în zeamă de carne, până când lichidul scade la jumătate din cantitate.

După ce se iau de pe foc, sarmalele de țin într-un loc răcoros. A doua zi, se adaugă în vas, peste ele, vin și bulion și se mai pun o dată la cuptor, până când se rumenesc frumos deasupra, mai arată rețeta.

Recomandarea video

Mediafax
Cât costă pe oră un ajutor în gospodărie: Sparge lemne, curăță terenuri și chiar construiește foișoare
Digi24
Scandal de rasism cu implicare politică în Finlanda. Tânăra încoronată regină a frumuseții a rămas fără titlu după un gest controversat
Cancan.ro
EXCLUSIV | Ce arată necropsia efectuată după deshumarea Rodicăi Stănoiu. Avem rezultatele oficiale: care este cauza morții
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Propagandistul preferat al lui Putin amenință Europa: „Încă o dată, va trebui să distrugem Berlinul, Parisul, Viena”
Mediafax
Decizia UE cu privire la mașinile pe benzină și motorină. Sunt vizați milioane de șoferi din Europa
Click
Zodii binecuvântate de Dumnezeu în următoarele 2 luni. De ce vor avea parte acești nativi
Digi24
„Moscova trebuie să simtă durerea”. Un diplomat american îl contrazice flagrant pe Donald Trump
Cancan.ro
EA e femeia care poate schimba cursul anchetei. Menajera Rodicăi Stănoiu, martor-cheie în dosarul morții suspecte
Ce se întâmplă doctore
Imagini inedite cu Cristina Șișcanu, după ce a slăbit enorm! Nu o mai recunoști! „Trebuie să mă apuc de sport și masaje”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
ARO se reinventează: Ar putea produce anual până la 10.000 de SUV-uri hibrid. Cât costă primul exemplar
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Un copil la restaurant: - Carnea de elefant se mănâncă?
Descopera.ro
O supernovă sugerează că planetele asemănătoare Pământului sunt frecvente în Univers