Prima pagină » Diverse » Numărul de cazuri de COVID-19 crește vertiginos în Nepal. Specialiștii se tem că țara ar putea deveni „a doua Indie”

Numărul de cazuri de COVID-19 crește vertiginos în Nepal. Specialiștii se tem că țara ar putea deveni „a doua Indie”

Numărul de cazuri de COVID-19 crește vertiginos în Nepal. Specialiștii se tem că țara ar putea deveni „a doua Indie”. Sursa foto: Profimedia

Numărul de cazuri de COVID-19 este în creștere alarmantă în Nepal, spitalele sunt copleșite, iar premierul țării pledează pentru ajutor din partea altor țări.

Nepal raportează acum aproximativ 20 de cazuri zilnice de COVID-19 la 100.000 de persoane, cam același număr pe care îl raporta India acum două săptămâni, notează CNN.

Weekendul trecut, 44% din testele COVID din Nepal au fost pozitive, potrivit cifrelor publicate de Guvern și citate de Crucea Roșie, instituție care atrage atenția asupra unei crize iminente.

„Ceea ce se întâmplă în India ar putea fi și viitorul Nepalului dacă nu putem opri acest ultim val de COVID-19, care ia tot mai multe vieți în fiecare minut”, a declarat președintele Crucii Roșii din Nepal, Dr. Netra Prasad Timsina, într-un comunicat.

Cum s-a ajuns în această situație?

Răspândirea rapidă a virusului a stârnit temeri că Nepalul se află în pragul unei crize la fel de devastatoare ca și cea din India, dacă nu chiar mai gravă.

Nepal are un sistem de sănătate fragil, cu mai puțini medici pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai mică decât cea din țara vecină. Rata ridicată a testelor pozitive la nivel național sugerează că autoritățile nu reușesc să depisteze suficiente cazuri.

Evenimentele publice de amploare, precum festivaluri, adunări politice și nunți, însoțite de o relaxare a cetățenilor și de lipsa de reacție a autorităților, au permis ca virusul să se răspândească.

„Situația se înrăutățește de la zi la zi și ar putea scăpa de sub control în viitor”, a declarat luni dr. Samir Adhikari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Nepal.

Deși Nepalul a înăsprit controalele la frontiere și a impus restricții în regiunile cele mai afectate, inclusiv în capitală, unii se tem că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a limita răspândirea virusului.

Numărul de cazuri, de aproape 90 de ori mai mare ca acum o lună

Cu doar o lună în urmă, Nepalul, cu o populație de 31 de milioane de locuitori, raporta aproximativ 100 de cazuri pe zi. În prezent, cifra a depășit 8.600 de noi cazuri pe zi.

Sunt voci care susțin că situația este o extindere a valului din India, în contextul numărului mare de nepalezi care au afaceri în India și invers.

Nepalezii nu trebuie să prezinte pașaportul sau cartea de identitate pentru a intra în țară. În ultimele săptămâni, unii cetățeni indieni au fugit de criza sanitară din țara lor, sperând să primească asistență medicală în Nepal sau să ajungă într-o țară terță, a spus Adhikari.

„Este foarte greu să oprești de tot mobilitatea dintre cele două țări”, a adăugat el.

În ultimele zile, Nepalul a înăsprit aceste reguli. Cetățenii nepalezi pot trece acum din India doar prin 13 din cele 35 de puncte de trecere a frontierei, potrivit ministrului de Externe al Nepalului, Pradeep Kumar Gyawali.

Nepal, o țară nepregătită

În aprilie, mii de nepalezi s-au adunat la festivaluri religioase, atât în țară, cât și peste graniță, în India, unde s-au alăturat hindușilor care se scăldau în fluviul Gange în cadrul uneia dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Printre aceștia se aflau fostul rege al Nepalului, Gyanendra Shah, și regina Komal Shah, care au fost internați cu COVID-19 la întoarcerea în Nepal.

În același timp, mii de nepalezi s-au adunat în capitală pentru festivaluri religioase de amploare.

În 29 aprilie, când cazurile zilnice se dublaseră la peste 4.800, Guvernul a impus o carantină de două săptămâni în capitală. A doua zi, Ministerul Sănătății a recunoscut că este copleșit de situație.

Lipsa de reacție a Guvernului a înfuriat oamenii din Nepal.

Experții spun că, deși s-ar putea să nu fi fost posibilă prevenirea celui de-al doilea val, Guvernul ar fi putut face mai multe pentru a ține situația sub control.

Sistemul sanitar din Nepal nu face față situației

Nepal este una dintre cele mai sărace țări din lume, iar asta se reflectă în sistemul său de sănătate.

Potrivit planului guvernamental de răspuns la COVID-19 din luna mai, țara are doar 1.595 de paturi de Terapie Intensivă și doar 480 de ventilatoare pentru circa 30 de milioane de oameni.

De asemenea, țara se confruntă cu un deficit de medici, cu doar 0,7 medici la 100.000 de oameni, potrivit datelor Băncii Mondiale. Prin comparație, India are 0,9 medici la suta de mii de locuitori. Angajații din sistemul sanitar aflați în concediu sunt chemați la serviciu pentru a ajuta la gestionarea crizei, în timp ce Armata a anunțat că personalul medical pensionat trebuie să fie pregătit să fie convocat în spitale.

Începând de sâmbătă, în 22 din cele 77 de districte ale țării nu mai sunt paturi de Terapie Intensivă disponibile, potrivit Centrului de Operații pentru Urgențe Sanitare din Nepal (HEOC).

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele