Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că o nouă tulpină a SARS-CoV-2 se răspândeşte ameninţător în anumite zone din Anglia și că cel puţin în 60 de autorităţi locale diferite au fost înregistrate infecţii cauzate de acest tip de coronavirus, potrivit BBC.
Potrivit oficialului, nu există „nimic care să sugereze” că noua tulpină ar provoca boli mai grave sau că vaccinurile nu vor avea eficacitate. Acesta a mai precizat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost notificată și oamenii de știință din Marea Britanie fac studii amănunțite.
El le-a spus parlamentarilor din Camera Comunelor că, în ultima săptămână, au existat creșteri puternice și exponențiale ale infecțiilor cu coronavirus în Londra, Kent, părți din Essex și Hertfordshire.
Am identificat în prezent peste 1.000 de cazuri cu această tulpină predominant în sudul Angliei, deși cazuri au fost identificate în aproape 60 de zone diferite. Cauza mutaţiilor nu a fost descoperită, dar măsurile trebuie să fie, în orice caz, «rapide şi decisive»”, a spus oficialul.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a avertizat că persoanele cu reacții alergice „semnificative” nu ar trebui să primească vaccinul COVID-19 Pfizer și BioNTech în starea actuală, după ce doi beneficiari au avut reacții adverse.
Marea Britanie a început lansarea vaccinului, marți, după aprobarea din 2 decembrie. Doi lucrători din domeniul sănătății, care au avut în antecedente reacții alergice, au avut reacții adverse după vaccinare, a declarat profesorul Stephen Powis, director medical național pentru serviciul național de sănătate din Marea Britanie.
O femeie în vârstă de 90 de ani din Irlanda de Nord a devenit prima persoană din lume vaccinată cu tratamentul Pfizer / BioNTech Covid, în afara testelor clinice.
Margaret Keenan, din Enniskillen, a declarat că s-a simțit „privilegiată” să fie vaccinată anti-COVID la Spitalul Universitar din Coventry.
Femeia de 90 de ani marchează începutul programului de vaccinare în masă al Marii Britanii, scrie BBC.
Primele vizate sunt persoanele cu vârsta peste 80 de ani și unii angajați din spitale.
Programul are ca scop asigurarea protecției anti-COVID pentru cei mai vulnerabili dintre cetățeni și revenirea la o viață normală.