O piață de UN TRILION DE DOLARI, în cursa pentru vaccinul anticoronavirus/ „Vedetele” umanității în această cursă, cercetătorii, salarii derizorii în raport cu vedetele din fotbal/ Ce explicații au politicienii

Publicat: 19 03. 2020, 12:38
Actualizat: 19 03. 2020, 12:59

Piața globală a produselor farmaceutice a atins 1,2 trilioane de dolari în 2018, în creștere de 100 de miliarde de dolari față de 2017, potrivit raportului Global Use of Medicaments al Institutului IQVIA pentru Știința Datelor Umane. Și e pe val. Anul 2020 ar putea aduce încasări de peste 1,5 trilioane de dolari. Guvernele lumii aruncă zeci de miliarde de dolari în cursa pentru tratamentul sau vaccinul care ar scăpa umanitatea de coșmarul economic, social și sanitar pe care îl aduce un virus care încurcă toate socotelile lumii contemporane. Dar „vedetele” acestei industii uriașe, cercetătorii din biotech, sunt plătiți cu sume derizorii. Cel puțin în raport cu valoarea adăugată pe care o aduc business-ului și, fără îndoială, valoarea adăugată pe care munca lor o aduce întregii omeniri.

Cercetătorii- vârful de lance al luptei în acest „război cu un inamic invizibil”, așa cum l-a definit liderul american Donald Trump – sunt plătiți cu salarii de 10 – 20 de ori mai mici decât vedetele din fotbal. Care activează într-un business cu încasări comparabile sau chiar mai mici decât cele din industria Pharma. Spre exemplu, fotbaliștii de top câștigă sute de mii, chiar milioane de euro anual, în timp ce  salariul mediu al unui cercetător de top în domeniu, este de circa 60 -70.000 de euro pe an, conform labiotech.eu.

Acestea fiind spuse, am ajuns, în logica discursului editorial, la o întrebare: De ce? 

GÂNDUL.RO nu este prima publicație care ridică această întrebare. Și o comparație, la prima vedere forțată, între veniturile celor două categorii profesionale. Daniel Zeichner, parlamentar UK din partea Partidului Muncii scrie cu ceva timp în urmă în The Guardian , că în mod ciudat, celor două categorii profesionale li se aplică o logică diferită. „Am aflat recent că peste 2000 de bancheri câștigă peste un milion de lire sterline pe an. La principalele cluburi de fotbal din Premiere League din Londra, din rapoartele privind plățile săptămânale rezultă că încasează sute de mii de lire sterline. Toate sunt necesare pentru a asigura talentul unic care alimentează obsesia noastră pentru bani și respectiv pentru celebrități. Sectorului științei i seaplică o logică destul de diferită. Știința este o industrie globală, la fel ca finanțele și fotbalul, jucătorii din această industrie sunt extrem de mobili. La Cambridge, oamenii de știință de top la nivel mondial lucrează în laboratoare cu dotări uimitoare, care s-au deschis în ultimii ani. Calitatea activității științifice se înscrie în prima ligă.  Deci, în conformitate cu logica aplicată finanțelor și fotbalului, ar trebui să-i plătim cel mai bine din lume. Nu-i așa?”, argumentează Daniel Zeichner.

Încasările cluburilor de fotbal din Premiere League în 2019/ Sursa foto: raportul Delloite UK

 

În schimb, salariul mediu la care se poate aștepta un cercetător senior în biotehnologie (și aici nu ne referim la poziții de top management), este de 60-70.000 de euro anual.  Așa rezultă din ghidul salarial întocmit de labiotech.eu, pe baza unui sondaj care prezintă salariile brute medii în funcție de titlul postului în șapte țări europene (Irlanda, Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Belgia și Elveția).

Salariul mediu al cercetătorilor din domeniul farmaceutic.

Daniel Zeichner povestește, despre un cercetător la Cambridge, că, locuind într-un oraș cu costuri mari cum este Cambridge, recunoaște că nu își poate permite să locuiască în oraș. „Nu-mi permit nici măcar să trăiesc la distanță de mers cu bicicleta”, spune el. Însă oamenii de știință se atașează de comunitățile de top în care lucrează, lucru care îi ține, pe moment, atașați de laboratoarele în care lucrează.

Chiar și așa, întrebarea rămâne deschisă: de ce „vedetele” științei nu sunt plătite comparabil cu vedetele din fotbal?