O școală dărăpănată din Sălcioara, județul Ialomița, transformată într-un spațiu educațional de excepție

O școală dărăpănată din localitatea Sălcioara, județul Prahova, a fost transformată într-un spațiu educațional de excepție. Pe lângă renovarea și modernizarea școlii de la Sălcioara, elevii și profesorii au fost cooptați într-o călătorie de lungă durată, care va avea ca rezultat o transformare impresionantă asupra modului în care privim educația în mediul rural și va ajuta ca fiecare dintre ei să ajungă cât mai aproape de atingerea potențialului maxim.

Astăzi, conform statisticilor, 1 din 10 copii din mediul rural nu frecventează nicio formă de învățământ și, în continuare, 180 de școli din România, toate în mediul rural, funcționează având grupuri sanitare în curtea școlii. Sunt școli care nu sunt racordate la o rețea de apă sau canalizare, precum și școli care în continuare se încălzesc cu lemne.

Imaginea este aproape dezolantă dacă privim și la rata abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, care este cea mai mare din Europa. Anul acesta, Ministerul Educației a primit cel mai mic procent din PIB la nivel istoric.

Elevii școlii au pus pe hârtie cum ar arăta școala lor de vis

Organizația Narada a ales să nu aștepte „să se facă”, ci a mers pe calea implicării și a responsabilizării civice, astfel încât acolo unde autoritățile sau instituțiile statului nu pot interveni la timp, copiii și educația lor să nu aibă se suferit.

Acesta a fost, de altfel, argumentul cu care organizația a pornit la drum în urmă cu mai bine de cinci ani, având un singur obiectiv major: binele copiilor și dezvoltarea lor armonioasă astfel încât să fie capabili să-și atingă potențialul maxim.

În luna martie a acestui an, echipa a vizitat școala din Sălcioara, un sătuc din Ialomița, unde a mai avut în trecut o intervenție pe infrastructură. Luând în considerare toate aspectele academice și sociale ale comunității, s-a simțit nevoia urgență de a interveni. Astfel, provocați la un exercițiu de imaginație, elevii școlii au pus pe hârtie cum ar arăta școala lor de vis, iar școala a fost transformată radical, în totalitate.

Clasele au fost transformate astfel încât fiecare să spună o poveste și să devină medii de învățare primitoare, în care elevii să poată să-și manifeste abilitățile și să-și construiască fundația unui viitor educat.

Elevii au fost supuși unor programe de învățare derulate pe tot parcursul anului trecut

Mai mult decât atât, elevii au fost supuși unor programe de învățare derulate pe tot parcursul anului trecut, pentru a învăța să-și gestioneze emoțiile – comunitatea din Sălcioara este una defavorizată, iar problemele de ordin familial și social îi pun în mare dificultate pe copii – și a se pregăti pentru viitor, prin cursuri de sustenabilitate a vieții și a viitoarei cariere.

Școala din Sălcioara arată, acum, cu totul altfel și atât profesorii, cât și echipa naradienilor așteaptă cu nerăbdare reacția de pe chipul elevilor, atunci când îi vor trece pragul. Tot mobilierul este nou și ultra modern, fiecare clasă are tehnologie, table magnetice, o tabla smart, videoproiectoare.

Școala din Sălcioara, o nouă imagine

”E imposibil să vorbim despre educație și să nu vorbim despre provocările sociale sau de zonele vulnerabile”

Transformarea școlii din Sălcioara este doar una dintre etape, obiectivul fiind acela de a avea impact în viața a 500 de mii de copii până în anul 2030. Este vorba, în ultimă instanță, de crearea unui model, un exemplu ce ar putea fi urmat de tot mai multe școli din mediul rural astfel încât, în curând, să poată construi mediul propice în care toți copiii să aibă șanse egale la educație.

”Ne-am uitat dincolo de a avea un spațiu pentru copii în care doar să vină la școală și să se simtă în siguranță, ci, mai degrabă la cum ar putea să arate un spațiu care să scoată ce-i mai bun din ei. Practic ne-am uitat la cum putem, dincolo de a da un mediu în care să-și depășească potențialul, să le deschidem orizontul în așa fel încât să-și construiască relații mai sănătoase și să descopere oportunități de carieră pe care altfel nu le-ar fi descoperit.

E imposibil să vorbim despre educație și să nu vorbim despre provocările sociale sau de zonele vulnerabile și cum impactează ele”, a declarat Raluca Jianu, CEO Narada.


Citește și:

MApN demontează o știre falsă apărută în presa din Rusia: ”Absurditatea și fracturile logice din formulările propagandei ruse sunt evidente”

Ambasadorul UE la Viena, declarație tranșantă: ”Dumnezeule, 55% din gazul austriecilor continuă să vină din Rusia!”

EXCLUSIV | A ”întinerit” la 95 de ani! Crucea Eroilor, inclusă în Cartea Recordurilor, restaurată de MApN. Ce surprize îi așteaptă pe turiști (FOTO)

Alexandru Petrescu, critici la adresa lui Nicușor Dan și Clotilde Armand: ”Nici măcar Festivalul Enescu nu i-a pus la treabă pe acești edili eșuați”

ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă să provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Ce salariu lunar are Elena Lasconi în Câmpulung Muscel. Câștigă dublu cât soțul ei
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
Ancuţa Popoviciu a fost suspendată a doua oară din funcţie. Ce a făcut de data...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul...
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
Serialul de pe Netflix, care stoarce lacrimi. Drama foștilor iubiți, condamnați să se reîntâlnească
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
O boală de piele rară și mortală a fost vindecată pentru prima dată