OBSERVAȚIE. Laureat al Premiului Nobel: ”Statisticile arată că virusul este în criză. Sfârșitul pandemiei este aproape”
Laureatul Nobel Michael Levitt, un biofizician cu cetățenie americană, britanică și israeliană, care predă biologie structurală la Universitatea Stanford și își petrece o bună parte din timp în Tel Aviv, a devenit, în mod neașteptat, un nume de referință în China, oferind date statistice folosite public de oficialii chinezi în perioada maximă a crizei Covid -19.
Levitt nu a descoperit un tratament sau o cură, a făcut doar ceea ce face cel mai bine: a observat numerele. Statisticile l-au condus la concluzia că, contrar previziunilor sumbre, răspândirea virusului se va opri, potrivit calcalistech.com
Mesajele care îndemnau la calm pe care le-a trimis Levitt prietenilor săi din China au fost traduse în chineză și transmise de la persoană la persoană.
Prognozele sale s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.
Poate că nu este un expert în epidemiologie, dar Levitt înțelege calculele și statisticile.
Coronavirusul – ca o gripă severă
Ce spune laureatul premiului Nobel despre epidemia de coronavirus: ”Majoritatea oamenilor rămâne sănătoasă și umanitatea va supraviețui. Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, spune de la Stanford, Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013.
„Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din mortalitățile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.”
Ca să spun lucrurile în proporție: „sunt ani în care gripa face ravagii, ca în Statele Unite în 2017, când au fost de trei ori numărul regulat de mortalități. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. ”
Coronavirusul încetinește, umanitatea va supraviețui
Michael Levitt a devenit neașteptat o figură liniștitoare în China, în vârful pandemiei coronavirusului. Acum el îi asigură pe israelieni: statisticile arată că virusul este în criză.
Levitt a comparat situația cu dobânda bancară – dacă în prima zi o persoană primește o rată a dobânzii de 30% din economiile lor, a doua zi de 29% și așa mai departe, „înțelegeți că până la urmă, nu veți câștiga foarte mult. “
Inițial, a spus Levitt, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta în medie 2,2 persoane pe zi – creșterea exponențială ortografică care poate duce la dezastru. Dar atunci a început să scadă, iar numărul de noi infecții zilnice este acum aproape de zero.
El a comparat-o din nou cu ratele dobânzii: „chiar dacă rata dobânzii continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci crește mai încet. Când discută despre boli, îi sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. ”