Prima pagină » Diverse » Oficial ONU: Lipsa de reacție a liderilor libanezi față de nevoia de reforme este dezamăgitoare

Oficial ONU: Lipsa de reacție a liderilor libanezi față de nevoia de reforme este dezamăgitoare

Oficial ONU: Lipsa de reacție a liderilor libanezi față de nevoia de reforme este dezamăgitoare

Avertismentele oficialilor occidentali cu privire la nevoia de reforme în Liban au primit foarte des răspunsuri dezamăgitoare din partea liderilor politici din această țară, a declarat luni Jan Kubis, coordonatorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Liban.

Declarația oficialului vine în contextul exploziei de luna aceasta din capitala Libanului, Beirut, care a dus la moartea a 178 de persoane, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

Oficialii americani și francezi care au vizitat orașul după explozia de pe 4 august au susținut în repetate rânduri că nu vor fi de acord cu oferirea unui nou ajutor financiar Libanului dacă politicienii din această țară nu vor adopta reforme pentru combaterea corupției și pentru a asigura o mai bună administrare a resurselor financiare ale țării.

Opinia este împărtășită și de către Grupul Internațional de Sprijin pentru Liban, din care fac parte Națiunile Unite, Statele Unite, Franța și Marea Britanie.

„Cu o mare îngrijorare, ambasadorii Grupului Internațional de Sprijin au discutat astăzi despre criza tot mai gravă care afectează Libanul”, a scris luni pe Twitter Kubis.

Kubis: Libanul are nevoie de reforme urgente

El a adăugat că, deși autoritățile libaneze și liderii din această țară au primit avertismente privind necesitatea reformelor, răspunsul acestora a fost, de cele mai multe ori, dezamăgitor.

„Așteptările comunității internaționale sunt foarte cunoscute. Fără implementarea unor reforme urgente, care au nevoie de sprijin politic, Libanul nu se poate baza pe vreun împrumut”, a adăugat acesta.

Declarația oficialului este în concordanță cu cele făcute de reprezentanți ai statelor occidentale, printre care și președintele Franței, Emmanuel Macron și subsecretarul de stat al SUA David Hale, care au vizitat Beirutul în urma exploziei de la începutul lunii.

Hale a declarat la acea dată că Libanul are nevoie de „reforme economice și fiscale și o renunțare la guvernarea nefuncțională și la promisiunile neîndeplinite”.

La câteva zile după explozia din portul Beirut, Guvernul condus de Hassan Diab a demisionat, pe fondul unor noi proteste împotriva clasei politice.

De altfel, Libanul se confrunta și dinaintea exploziei cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.

Analiștii estimează că, în urma exploziei din portul Beirut, Libanul are nevoie de un ajutor financiar de circa 30 de miliarde de dolari.

Guvernul demisionar al țării, care și-a început mandatul în ianuarie, cu sprijinul grupării Hezbollah, nu a înregistrat progrese în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional privind un eventual ajutor financiar.

Recent, ministrul demisionar al Economiei a anunțat că Libanul nu poate face față din punct de vedere financiar exploziei de la Beirut.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele