Prima pagină » Diverse » Oficialii din Gorj vor să scurteze cursurile din școli pentru a face economie la energie. În ce stadiu este propunerea

Oficialii din Gorj vor să scurteze cursurile din școli pentru a face economie la energie. În ce stadiu este propunerea

Oficialii din Gorj vor să scurteze cursurile din școli pentru a face economie la energie. În ce stadiu este propunerea

Pentru a nu avea facturi imposibil de achitat la gaze și la energie electrică, mai mulți directori de școli din Gorj au propus reducerea orelor de curs de la 45, la 40 de minute, ținând cont și de scurtarea zilei, odată cu apropierea sezonului rece.

Directorii școlilor din Gorj susțin că, în acest fel, vor reduce, atât cât este posibil, consumul de gaze naturale, energie electrică și combustibil solid, acolo unde agentul termic din școli funcționează pe lemne sau cărbune, potrivit Antena 3.

Decizia nu este finală, pentru că propunerea mai trebuie votată de consiliile de administrație ale școlilor, iar apoi, să fie înaintată inspectoratului școlar de care aparțin și ulterior comunicată părinților și elevilor.

Unele măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică au fost luate de directorii unităților de învățământ, respectiv schimbarea becurilor cu unele cu LED sau chiar deconectarea unor consumatori.

Ce a anunțat fostul ministru

Fostul ministru al Educație, Sorin Cîmpeanu, promisese recent, înainte de depunerea demisiei, că vor fi asigurate condiții de funcționare în perioada sezonului rece a școlilor, după ce convocase inspectorii școlari generali la București.

El subliniase că „Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie” și, în aceste condiții, nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.

Anterior, după ce au primit facturi uriaşe la energie electrică și gaze naturale, autoritățile locale din Călărași au intrat în panică și au căutat soluții pentru a le putea gestiona. Astfel, municipalitatea a anunțat că va lua mai multe măsuri prin care va încerca scăderea consumului în cele 21 de unități de învățământ care funcționează în Călărași, respectiv seara, după terminarea cursurilor, temperatura se va reduce la 15 grade Celsius. Dimineața, la ora 05.00, temperatura urma să fie ridicată la 19 grade Celsius.

Actualul an școlar a început pe 5 septembrie, pentru 2.940.000 de elevi, de preșcolari și antepreșcolari, în aproximativ 17.872 de unități de învățământ.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele