Funcționarii de la Wuhan au eliminat dovezile cruciale considerate a fi în centrul pandemiei Covid-19, a susținut un microbiolog de top.
Profesorul Kwok-Yung Yuen, a cărui echipă a identificat virusul Sars în 2003, a declarat că suspectează faptul că autoritățile au încercat în mod deliberat să „acopere” sursa focarului care a infectat acum peste 16 milioane de oameni din întreaga lume și a pretins aproape 650.000 de vieți, transmite The Independent.
Într-un interviu acordat revistei „Panorama: China Coronavirus Cover-Up Cover”, care va fi difuzat luni seară, prof. Yuen, de la Universitatea din Hong Kong, a declarat că piața fructelor de mare din Wuhan a fost dezinfectată înainte ca o echipă de oameni de știință să fie autorizată să investigheze.
„Bănuiesc că au făcut unele acoperiri la nivel local la Wuhan”, a spus prof. Yuen la program. „Funcționarii locali care se presupune că vor transmite imediat informația [nu] au permis ca aceasta să se facă la fel de rapid cum ar trebui.
În aceeași lună, prof. Yuen a diagnosticat o familie care locuia în Shenzhen, la 700 de mile distanță de Wuhan. Unii dintre membrii familiei tocmai s-au întors de la Wuhan.
Prof. Yuen a spus însă că Beijingul a continuat să redea gravitatea noii boli respiratorii, în ciuda dovezilor de transmitere umană.
„Știu cât de eficient s-a răspândit virusul și că poate purtat de oamenii dintr-un oraș in altul, la mii de kilometri distanță”, a adăugat el.
Prof. Yuen s-a alăturat unei echipe de experți care au fost trimiși la Wuhan pe 18 ianuarie.
El a spus că dorește să inspecteze piața învinuită inițial de focar, dar că aceasta a fost deja dezinfectată.
Dacă virusul a sărit de la animale la oameni aici, acum s-au pierdut dovezi cruciale, a spus prof. Yuen.
„Când am mers la piața fructelor de mare, desigur, nu este nimic de văzut, deoarece piața era deja curată. Așadar, este posibil să spuneți că locul crimei este deja deranjat.
„Deoarece piața fructelor de mare a fost curățată, nu putem identifica gazda animalelor, care a dat virusul oamenilor.”
Profesorul Andrew Tatem, de la Universitatea din Southampton, a studiat datele de pe telefonul mobil, care arată mișcările oamenilor în și din zona Wuhan înainte de a fi impus blocarea.
El a spus că acțiunile anterioare ar fi putut face o diferență critică.
El a declarat pentru Panorama: „Dacă aceleași intervenții care au fost efectuate la 23 ianuarie au fost puse în aplicare la 2 ianuarie, este posibil să fi observat o reducere de 95% a numărului de cazuri.”
China a spus că nu ar trebui să fie învinovățită de coronavirus și că este și o victimă. Oficialii au afirmat că au acționat în permanență cu „deschidere și transparență”.
Ei au spus că „au furnizat informații OMS și țărilor relevante în timp util”.
China a fost de acord cu o anchetă internațională cu privire la pandemie, dar numai după ce s-a terminat criza.
Pandemia coronavirusă nu prezintă semne de încetinire, fiind înregistrate un număr mare de decese și cazuri în SUA, India și o mare parte din America de Sud.
În altă parte, China a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor din aprilie, în timp ce Australia a înregistrat cea mai gravă infecție zilnică, deoarece autoritățile continuă să apară cu focare în Melbourne.
India a înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi zilnice de Covid-19, cel mai mare număr zilnic de până acum, potrivit ministerului sănătății și bunăstării familiei.