Ascensiunea lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost, de fapt, rezultatul unui plan pus la punct de către Rusia, prin intermediul operațiunii „Portal Kombat”, care a promovat materiale anti-europene și pro-Georgescu, și îl descrie drept un suveranist, potrivit unei anchete publicrecord.ro.
Candidatura lui Călin Georgescu la președinția României a fost susținută de zeci de publicații coordonate din Rusia și canale de Telegram, care au răspândit mesaje anti-UE, iar în prezent, condamnă decizia CCR de anulare a primului tur de scrutin.
Aceste site-uri îl prezintă pe Georgescu drept singurul lider autentic, elogiat drept un suveranist și apărător al valorilor tradiționale, pe aceleași platforme fiind difuzată și declarația lui Aleksandr Dughin, numit ideologul lui Putin, care a spus că ar fi mai ușor pentru Rusia să colaboreze cu un astfel de președinte.
Toate aceste platforme online de difuzare fac parte din operațiunea „Portal Kombat”, identificată la începutul lui 2024 de o agenție de stat din Franța în cinci state din Europa.
Această operațiune rusă a fost extinsă în 19 țări europene și a ajuns și în România, rolul fiind acela de instrument propagandist coordonat din Rusia.
Cei care l-au susținut pe Călin Georgescu nu s-au rezumat doar la TikTok, ci au utilizat și platforma de social-media rusească, Telegram, pentru promovarea candidatului.
PRAVDA, una dintre publicațiile principale din Rusia, critică dur decizia CCR de anulare a alegerilor din Rusia. Potrivit site-ului, Curtea Constituțională ar fi recurs la acest gest, deoarece Călin Georgescu ar fi vrut să oprească războiul din Ucraina.
„Potrivit candidatului independent al României, Călin Georgescu, sistemul judiciar al țării și-a pierdut independența și este supus ordinelor politice” scrie site-ul într-un material ce include un video de la Realitatea Plus, cu declarația lui Georgescu după decizia CCR.
În articol, Pravda face trimitere către grupul de Telegram „Насправдi”, cu peste 42 de mii de urmăritori, la grupul „Пул N3” (Grup N3) de pe Telegram, cu peste 342 de mii de urmăritori, sau la „Царьград ТВ” (Țarigrad TV) cu 316 mii, o manieră simplă de răspândire în masă a informației de propagandă despre candidatul român la prezidențiale.
De asemenea, potrivit publicrecord.ro, publicația Pravda în limba română face parte dintr-un grup coordonat din Rusia, creat pentru a răspândi propagandă pro-rusă în Europa și alte regiuni. Versiuni ale publicație există și în limba germană, franceză, engleză, spaniolă și poloneză.
„Denumită „Portal Kombat”, rețeaua preia conținut din media controlată de statul rus, de pe canale pro-ruse de pe Telegram și, rareori, din surse legitime. Publică articole traduse automatizat pentru a influența discursul public.
În acest an, s-a extins rapid în 19 țări din UE și în alte regiuni, precum Norvegia, Moldova, Japonia și Republica Centrafricană, după cum a arătat Observatorul European pentru Media Digitală (EDMO).
Pe lângă România, am găsit articole despre Călin Georgescu și pe site-urile Pravda din Germania, Franța, Spania,, Cehia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Danemarca, Slovacia și Grecia.”, notează publicrecord.ro.
În canalul de Telegram „ПУЛ N3”, Călin Georgescu este portretizat ca un lider victimă al unui sistem corupt și ca un simbol al suveranității naționale.
Canalul Gagauznews, cu peste 8000 de urmăritori, a lansat mesaje pro Călin Georgescu,
După decizia CCR, pe 6 decembrie, pe grup a apărut acest mesaj:
„Vreți să vedeți un exemplu clar de „democrație în stil Bruxelles”? În România astăzi a înflorit în toată splendoarea sa. Se pare că nu a fost posibilă falsificarea rezultatelor din primul tur, ca în Moldova – diferența dintre voturi era prea mare. Adversarul UE și al pseudovalorilor acesteia Călin Georgescu a obținut 22,94%, iar protejata europeană Elena Lasconi doar 19,17%. (…) Este evident: atunci când autoritățile se tem de poporul lor, vor recurge la orice truc pentru a rămâne la cârmă. Nu mai este vorba despre alegeri, ci despre lupta pentru controlul asupra țării. Scenariul românesc este o altă lecție pentru cei care continuă să creadă în onestitatea democrației occidentale”, atribuit lui Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă” din Republica Moldova.
FOTO: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO