Prima pagină » Diverse » Ora de IARNĂ 2023. Lista țărilor care au renunțat la schimbarea orei. Ce se întâmplă în România

Ora de IARNĂ 2023. Lista țărilor care au renunțat la schimbarea orei. Ce se întâmplă în România

Ora de IARNĂ 2023. Lista țărilor care au renunțat la schimbarea orei. Ce se întâmplă în România

Schimbarea orei a devenit o practică obișnuință pentru o mare parte din planetă, așa că ne-am dezobișnuit să chestionăm acest obicei. Însă, în ultimii ani, multe țări au abolit ora de vară și au rămas doar cu cea de iarnă. Acest lucru s-ar putea să devină valabil, în curând, și în România.

În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbarea orei. Însă multe țări s-au opus și situația a rămas incertă.

Iată care sunt țările în care rămâne valabilă trecerea la ora de iarnă în 2023

În unele țări, s-a renunțat la trecerea ora de vară de-a lungul anilor. Cel mai recent în Siria, Iran, Iordania și Mexic. Din motive analizate de specialiștii europeni, ora de vară nu va fi abolită deocamdată în Germania și nici în alte țări europene. Astfel, în ultima duminică din octombrie, adică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2023, ceasurile vor fi date înapoi. Ora 3:00 devine ora 2:00 și ne putem bucura că putem dormi o oră mai mult dimineața. În acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore în cele mai multe dintre țările europene. Se face lumină mai devreme dimineața, dar se întunecă mai devreme seara.

Când va fi desființată schimbarea orei în țările UE

Comisia UE a vrut de fapt să elimine schimbarea oră până la sfârșitul anului 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Abolirea este dificilă, deoarece nu există o opinie majoritară între cele 27 de state membre cu privire la care sistemul de măsurare a timpului care ar trebui să se aplice în viitor. O dată cu sfârșitul schimbării orei, statele membre ar putea decide singure dacă doresc ora permanentă de iarnă sau de vară.

Autoritățile lucrează în prezent la coordonare. Scopul este de a avea reglementări cât mai uniforme pentru a preveni apariția în Europa a unui „petic” temporal cu fusuri orare diferite, care ar aduce dezavantaje economice. Datele pentru schimbarea orei au fost deja stabilite până la sfârșitul anului 2026 – așa că nu se va schimba nimic în reglementările actuale cel puțin până atunci. Ce se întâmplă în continuare este încă neclar în acest moment.

Unde se schimbă ora în 2023?

Ora se va schimba în 40% din țări în 2023, potrivit site-ului norvegian de informații timeanddate.com. Acesta menționează că majoritatea sunt în Europa. Țările fără schimbări de oră fie le-au abolit, fie nu le-au introdus niciodată. Diferențele de timp nu joacă un rol în imediata vecinătate a ecuatorului, deoarece lungimea zilei variază mai puțin acolo.

Motivul pentru introducerea orei de vară a fost lipsa de combustibil în mijlocul Primului Război Mondial, potrivit The Weather Channel. Schimbarea orei ar trebui să contribuie la economisirea energiei. Inițial a fost un fenomen de război, pe care Germania și, ulterior, alte țări precum Italia și Franța l-au abolit inițial după Primul și Al Doilea Război Mondial, notează Merkur.de .

30 de ani mai târziu, Franța a inițiat din nou schimbarea orei în timpul crizei petrolului din anii 1970. În anii următori s-au alăturat toate țările din Europa Centrală. Chiar dacă din ce în ce mai multe țări își iau acum rămas bun de la schimbarea orei, motivul inițial al introducerii acesteia este poate mai relevant ca niciodată în stăpânirea crizei energetice