Orașul din România unde chiriile încep de la 9 lei se află într-o frumoasă zonă turistică.
Un oraș care se află într-o zonă cu un potențial turistic fantastic s-a schimbat radical, scrie b1tv.ro.
Orașul Aninoasa, din județul Hunedoara, era vizitat odinioară de numeroși turiști, din cauza istoriei bogate legată de industria mineritului.
Mineritul a reprezentat pilonul central al economiei locale până în anii 2000, furnizând locuri de muncă și asigurând un nivel de trai stabil pentru miile de locuitori.
Aninoasa s-a schimbat după închiderea minelor de cărbune în anii 1990. Actualmente, Aninoasa se numără printre cele mai sărace localități din România, având mai puțin de 3.500 de locuitori.
Acum, chiriile din Aninoasa sfidează ridicolul: încep chiar și de la suma absurdă de 9 lei pe lună, cu scopul de a atrage turiștii sau chiriașii.
Clădirile vechi, ridicate la sfârșitul secolului al 19-lea, pentru a găzdui familiile de mineri, sunt acum în cea mai mare parte într-o stare de degradare și abandon.
Chiar dacă unele au fost cumpărate la prețuri accesibile, costul renovării depășește posibilitățile financiare ale locuitorilor.
Un fost miner povestește despre viața grea din minele Aninoasei. Pe de altă parte, mulți dintre foștii mineri trăiesc în prezent din ajutoare sociale sau din venituri ocazionale, din vânzarea de ciuperci și fructe de pădure.
În casele degradate, locuitorii folosesc cârpe drept combustibil pentru încălzire, chiar dacă au acces la cărbune și lemn.
Chiar și cu chirii derizorii, exodul locuitorilor este tot mai mare. Potrivit unui localnic, colonia a devenit un „loc al groazei”, de unde mulți aleg să plece în căutarea unei vieți mai bune.
Aninoasa (în maghiară: Aninósza) e un oraș în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitatea componentă Aninoasa (reședința), și din satul Iscroni. Are o populație de 3.720 (2022), locuitori, fiind declarat oraș în anul 1989.
Sursa foto: Wikipedia / orasulaninoasa.ro