Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: „Un moment simbolic” pentru începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat off shore
Premierul Ludovic Orban a participat, joi, la evenimentul care a marcat începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, ocazie cu care a încurajat dezvoltarea proiectelor prin care resursele naturale ale României să continue să fie exploatate pentru creșterea calității vieții românilor.
„Sunt onorat să fiu prezent astăzi la un moment simbolic, într-un proiect fundamental pentru dezvoltarea economică a României. Momentul simbolic îl reprezintă practic intrarea conductei de pe uscat înspre mare. Sigur că nu intră direct în apă, intră prin subtraversare, pe sub plajă. Practic, este un moment simbolic care arată voința clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România, și anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat off shore”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Obiectiv: se ducă gazul din zăcământul aflat off-shore în rețeaua de gaz natural a României
Potrivit premierului, faptul că în acest proiect sunt implicate două companii – Black Sea Oil&Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere – reprezintă „o ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Black Sea Oil&Gas, care este deținut de grupul Carlyle, care are licența de operare și exploatare a zăcământului, în parteneriat cu o companie, Grupul de Servicii Petroliere, 100% românească, o companie care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 15 ani și care a realizat proiecte în foarte multe zone ale lumii, proiecte complexe, proiecte extrem de importante şi realizate în cele mai bune condiții”.
„Aici, pe lângă cele 100 de milioane investiți până acum – valoarea acestui proiect este de 400 de milioane de dolari, un proiect cu o mare valoare şi de mare complexitate, care până la urmă, sigur, trebuie să realizeze un lucru simplu: se ducă gazul din zăcământul aflat off-shore în rețeaua de gaz natural a României, astfel încât gazul să poată să ajungă în infrastructura de transport şi de distribuție a gazelor naturale. În acest proiect, evident, este implicat și Transgaz, care realizează – este deja în execuție – conducta de la stația de tratare a gazului până la conducta Tranzit 1 și încă o conductă prin care gazul natural extras va ajunge în rețeaua Transgaz. Sunt convins că aceste investiții sunt corelate, astfel încât, în momentul în care poate să înceapă exploatarea, gazul extras să poată să fie conectat la rețeaua de gaz administrată de Transgaz”, a declarat Ludovic Orban.
„Trebuie valorificate toate resursele într-un mod care să genereze un potențial de dezvoltare economică”
Premierul a precizat că acest proiect este primul proiect de exploatare, de valorificare a resurselor de care dispune România în Marea Neagră, a resurselor off-shore, dar Executivul susține continuarea investițiilor pe acest palier.
„Ca guvern, încurajăm dezvoltarea și a celorlalte proiecte, pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie valorificate toate resursele într-un mod care să genereze un potențial de dezvoltare economică și, până la urmă, să ducă la creșterea calității vieții în România, la creșterea calității serviciilor. Să nu uităm că guvernul pe care îl conduc a mobilizat un miliard de euro pentru proiectul de înființare de distribuții de gaz natural în localitățile în care nu există astfel de distribuții de gaz natural, astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor; de asemenea, susținem toate investițiile prin care poate fi valorificat gazul natural, astfel încât să genereze valoare adăugată, locuri de muncă bine plătite și produse de calitate și competitive. Le doresc succes partenerilor din acest proiect. Le garantez că guvernul susține acest proiect și că va fi alături de acest parteneriat în toate etapele de derulare a proiectului”, a conchis premierul.
Care e traseul gazului din Marea Neagră, până la consumator
Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana) și un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 126 de kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu (județul Constanța). Capacitatea de producție estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României, conform estimărilor companiei.
Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Național de Transport operat de SNTGN Transgaz SA (Transgaz) la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG. BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.