Fie că locuiești la casă sau apartament, ai nevoie de anumite unelte și scule. Printre echipamentele care nu trebuie să lipsească din trusa cu scule se află și bormașina. Atunci când vine vorba de proiecte de bricolaj, bormașina este printre cele mai importante unelte. Motivul este simplu, i se pot pune diferite capete, nu doar cele de găurit pereții. Cu atașarea accesoriilor potrivite cu o bormașină poți să și șlefuiești, frezezi, periezi și nu numai.
Dar evident, printre activitățile frecvente pe care le realizăm în casa noastră se afla găurirea și înșurubarea, deci bormașina este indispensabilă.
Ca să nu chemi pe cineva de fiecare dată când ai nevoie să atârni un tablou ori să înșurubezi ceva, trebuie să achiziționezi o bormașină. Dacă ești amator sau profesionist în domeniul bricolajului, bormașina trebuie aleasă în funcție de de nivelul de experiență, de nevoi și de frecvența utilizării.
Bormașina este alcătuită dintr-un bloc motor, ce acționează o mandrină reglabilă, iar acesteia i se pot pune diferite accesorii precum freze, burghie, perii rotative, discuri de șlefuit. Când vine vorba de bormașini de găurit acestea pot fi de două tipuri și anume cu fir și fără fir.
Bormașina cu fir poate fi utilizată în lucrări curente de amenajare, în tâmplărie și decorare. O bormașină are și o funcție de percuție, iar prin aceasta se poate fora un perete dintr-un material dur, cum ar fi ciment sau piatră. Când setezi funcția de percuție axa mandrinei se va elibera, se va roti încontinuu și se deplasează înapoi. Având o amplitudine cuprinsă între 1-2 mm, mișcarea va pune în contact două roți crenelate ce se vor freca una de alta și astfel sunt generate vibrații ce sunt transmise către mandrină. Pentru ca perforarea peretelui să fie cât mai eficientă și comodă, frecvența trebuie să fie cât mai mare, undeva între 40.000 și 50.000 bătăi/minut.
Bormașina cu acumulator este o variantă versatilă, preferată de majoritatea meșterilor din ziua de azi. Are o autonomie mare și nu depinzi de un prelungitor.
Acumulatorii se încarcă între 15 minute și 3 ore, depinzând și de modelul bormașinii. În plus, aceste tipuri de bormașini au și funcția inversoare de rotație, ce permite deșurubarea rapidă. În cazul unei bormașini de găurit ai de luat în considerare câteva criterii înainte de a alege.
Nu știi niciodată când ai nevoie de o bormașină acasă, așa că ține cont de aspectele acestea atunci când o achiziționezi, ca să fii sigur că se încadrează în nevoile tale.