REPREZENTANT OSCE: „Fac apel la respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale”
Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-mediei, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prevederile decretului care acordă guvernului puteri speciale de a limita libertatea informațiilor din țară, ca răspuns la coronavirus.
„Îmi împărtășesc preocuparea față de autoritățile române de a combate diseminarea informațiilor false legate de criza de sănătate”, a spus reprezentantul. „Totuși, în același timp, vreau să reamintesc importanța asigurării fluxului liber de informații, care este o componentă esențială pentru furnizarea publicului de informații cu privire la măsurile vitale necesare pentru a conține virusul, precum și respectarea dreptul mass-media de a raporta politicile guvernamentale și pandemice. Aceste dispoziții ale decretului de urgență, așa cum stau astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de auto-cenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online și nu ar trebui să fie restricționate în mod nejustificat în raportarea lor asupra pandemiei,”potrivit comunicatului OSCE.
Pe 16 martie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret de urgență care includea dispoziții pentru a combate răspândirea dezinformării referitoare la COVID-19 online și a permis eliminarea rapoartelor și a site-urilor întregi.
ANCOM, instituție „fără expertiză anterioară în tratarea unor astfel de probleme de conținut”, a primit puteri depline să elimine conținut prin intermediul furnizorilor serviciilor de găzduire web la cererea Grupului de Comunicare Strategică de la Ministerul de Interne, dar și cum președintele a dublat de la sine putere termenul în care autoritățile trebuie să soluționeze cererile privind liberul acces la informațiile de interes public, lucru care „ar putea împiedica accesul mass-media la informații despre pandemie”, mai avertizează organizația internațională.
Reprezentantul a remarcat îngrijorări similare ale uniunii naționale de jurnaliști, a altor organizații ale societății civile, precum și a Federației Europene a Jurnaliștilor în această privință.
„Există un mare risc ca noua reglementare să nu penalizeze atât de mult diseminatorii dezinformării dăunătoare, dar va îngreuna jurnalismul independent. Prin urmare, cer autorităților române să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive ”, a spus Désir.
„Fac apel la respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale și ca autoritățile să respecte principiile necesității și proporționalității în orice decizie legată de situația de urgență.”
În comunicat este amintită declarația comună pe care a publicat-o săptămâna trecută cu David Kaye, raportor special al ONU privind promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare, și Edison Lanza, raportor special al IACHR pentru libertatea de exprimare, care a subliniat că: „ Dreptul de acces la informație înseamnă că guvernele trebuie să depună eforturi excepționale pentru a proteja activitatea jurnaliștilor. Jurnalismul îndeplinește o funcție crucială într-un moment de urgență pentru sănătatea publică, în special atunci când își propune să informeze publicul despre informații critice și monitorizează acțiunile guvernamentale. „