Prima pagină » Diverse » Otrava din farfurie! Condimentul folosit de milioane de români, dar toxic pentru organism

Otrava din farfurie! Condimentul folosit de milioane de români, dar toxic pentru organism

Otrava din farfurie! Condimentul folosit de milioane de români, dar toxic pentru organism

Mâncarea bună, condimentată generos, se numără printre preferințele românilor, așadar condimentele de tot felul nu lipsesc niciodată din case. 

Însă, cât de sănătoase sunt condimentele din comerț? De exemplu, conform listei de ingrediente, sosul Maggi este un ingredient alimentar vegan, însă conține trei tipuri de potențiatori de gust și aromă. Dacă este consumat cu moderație, glutamatul de amplificare a gustului nu face rău.

Însă, în exces, poate duce la boli grave. Mai mult, cercetătorii au concluzionat că cantități mari de glutamat pot favoriza inflamația, sindroamele dureroase, bolile de inimă, dar și cancerul. Iar condimentul lichid poate da dependență, din cauza potențiatorilor de aromă și conținutului ridicat de sare.

S-a dovedit că sarea dă dependență și că cantitatea trebuie crescută constant pe măsură ce papilele gustative se obișnuiesc. Astfel se explică de ce adesea nu te poți opri din a mânca chipsuri sau tăiței instant.

Glutamatul în alimentație este, în general, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor când este consumat în cantități normale din alimente naturale. Este important să menții o dietă echilibrată și să acorzi atenție sursei și cantității de glutamat din alimentele consumate. Dacă te îngrijoarează aditivii alimentari, poți opta pentru alimente mai puțin procesate și să acorzi atenție etichetelor produselor.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele