(P) 4 tratamente dentare pe care le poți face în timp ce porți aparat ortodontic
Dacă porți un aparat dentar nu înseamnă că trebuie să amâni rezolvarea problemelor care pot apărea în cavitatea bucală. Din contră, de fiecare dată când observi și simți că ceva nu este în regulă, cel mai bine este să te programezi la un consult medical complet, pentru ca dentistul tău și medicul ortodont să stabilească gravitatea situației și să-ți poată oferi variantele optime pentru un rezultat pozitiv. Descoperă în cele ce urmează ce tratamente dentare pot fi făcute în timp ce porți aparatul dentar, fără a compromite procesul de aliniere al dinților.
Extracția dentară
Înainte de montarea aparatului dentar, medicul ortodont te va ajuta să creezi un plan de tratament complet, care să vizeze rezolvarea tuturor problemelor de la nivelul cavității bucale. În acest fel, vei evita ca anumite situații neplăcute să te surprindă pe parcurs, să fie nevoie de intervenții adiționale, care necesită un interval de timp mai lung pentru vindecare completă.
Este posibil totuși ca, oricât de mult și de eficient ai concepe un anumit plan, mereu să existe câteva variabile, pe care este imposibil să le controlezi. Una dintre ele se referă la extractia maselei de minte. În acest caz, părerile medicilor stomatologi sunt împărțite. Pe de o parte, unii recomandă ca acest molar să fie îndepărtat, chiar dacă este sănătos, are o poziție corectă, iar tu nu simți disconfort și durere, fiind catalogată drept o măsură de prevenție.
În schimb, alți medici dentiști sau chirurgi cred că măseaua de minte nu trebuie extrasă, dacă nu deranjează aliniamentul dinților din jur, nu afectează masticația și o poți curăța cu ușurință atunci când te speli. Desigur, există situații excepționale, în care apar simptomele specifice, precum boli gingivale, carii dentare, sângerări, unde intervenția nu poate fi amânată.
Dacă și tu te încadrezi în această situație, să știi că extracția măselei de minte este posibilă și atunci când porți aparatul dentar. Discută cu medicul ortodont, vezi care este noul plan de tratament și urmează întocmai sfaturile sale.
Implant dentar
Implantul dentar este un alt tip de tratament care se poate realiza atunci când porți aparat dentar, însă trebuie să ții cont de faptul că fiecare situație este unică și este nevoie ca medicii care se ocupă de cazul tău să determine momentul optim al intervenției.
De pildă, în anumite situații, medicul ortodont poate decide să insereze un mini-implant ortodontic, care are rolul de a fi ancoră pentru mișcarea ulterioară a dinților. Desigur, această abordare personalizată implică utilizarea unor tehnici avansate și o planificare atentă, pentru ca acest proces să se încheie cu succes.
Igienizarea profesională și detartrajul
Curățarea profesională în timpul tratamentului cu aparat ortodontic este un pas esențial, care trebuie realizat în mod regulat, pentru a menține sănătatea dinților și a gingiilor. Această procedură constă în trei etape bine definite – detartraj, Air-flow, periaj profesional – toate realizate sub atenția medicului stomatolog, cu scopul de a îndepărta depunerile de placă bacteriană și tartru care se pot forma la nivelul cavității bucale.
Detartrajul vine în completarea obiceiurilor sănătoase pe care le aplici acasă pentru igienizarea corectă a dinților și gingiilor. În timpul unei astfel de ședințe, doctorul va utiliza fie o serie de instrumente speciale pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană sau un aparat cu ultrasunete.
În continuare, procedura Air-flow previne dezvoltarea afecțiunilor gingivale și a bolilor parodontale, prin curățarea eficientă a brackeților și îndepărtarea petelor formate pe suprafața dinților. În cele din urmă, periajul profesional presupune folosirea unor periuțe speciale, alături de o pastă cu particule abrazive, pentru a înlătura eventualele reziduuri.
Tratamentul cariilor dentare
Într-un scenariu ideal, cariile dentare sunt tratate corespunzător de medicul stomatolog înainte de începerea tratamentului ortodontic, urmând ca tu să adopți o igienă dentară completă și corectă. Însă, situațiile neprevăzute pot apărea în orice moment, iar responsabilitatea ta este să fii atent la aceste schimbări care se produc la nivelul cavității bucale.
Pentru a nu evolua într-o problemă complexă, care poate duce inclusiv la pierderea dinților, este important să te programezi la dentist, încă din faza incipientă. În acest fel, cariile dentare pot fi tratate la timp.
Așadar, atunci când urmezi un tratament cu aparat ortodontic, sănătatea dentară rămâne o prioritate. Respectă toate obiceiurile zilnice privind spălarea corectă a dinților și gingiilor, acordă o atenție sporită tuturor modificărilor pe care le observi și programează-te periodic la un consult de rutină la medicul ortodont.