(P) Ai grijă de șemineul tău și bucură-te de nopți magice și călduroase întreaga viață!
Un șemineu performant care să-ți asigure pentru tot restul vieții, momente magice în căldura naturală a focului pe lemne, presupune și alegerea celor mai bune materiale pentru construcția acestuia. Totuși, specialiștii din domeniu, ne spun că nici măcar cel mai luxos șemineu nu poate să te țină prea multă vreme dacă nu este întreținut și utilizat corect.
Meșterii sibieni de la Pefoc, recunoscuți pentru comercializarea și montajul profesional al tuturor soluțiilor de șemineu, sobe, teracote sau modele de grătar cărbuni, ne avertizează că una dintre principalele surse care dau mari bătăi de cap posesorilor de șeminee, este utilizarea și exploatarea necorespunzătoare a acestora. Mulți tind să nu acorde suficientă atenție instrucțiunilor de utilizare sau nu respectă recomandările producătorilor care sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a acestor dispozitive termice alternative.
Așadar, în rândurile de mai jos, v-am pregătit o serie de informații, sfaturi și recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a vă bucura cât mai mult timp de un șemineu:
Atenție pe cine lași să umble la șemineu după montaj
Pot apărea probleme serioase dacă meseriașii de pe șantier, atunci când fac focul pentru a încălzi casa, folosesc resturi de construcții ca și combustibil de ardere. În acest fel sunt deteriorate anumite componente. Proprietarii se pot trezi apoi cu defecte, cum ar fi: vopsea decojită, geam zgârâiat, pete de rugină, șamotă ciobită sau chiar spartă ș.a. Recomandarea este să vă asigurați că muncitorii știu să-l utilizeze corect sau chiar să nu le permiteți folosirea acestuia după montaj, pentru a fi siguri că este protejat.
Nu orice material este potrivit pentru a fi ars pe foc
Nu introduceți în focar deșeuri sau scânduri rămase de pe șantier și evitați în totalitate lemnele rășinoase, vopsite sau care conțin cuie, balamale sau capse metalice. Acestea produc o temperatură mare pe termen scurt și duc la deteriorarea șamotei, deformarea ușii, albirea sticlei, depuneri excesive pe coșul de fum ș.a. Nu introduceți asemenea materiale în focar și fiți atenți la instrucțiunile producătorului.
Nu folosiți lemne ude în focar
Lemnele ideale pentru foc sunt cele de esență tare cu umiditate de până la 20%. Pentru măsurarea acesteia, există aparate speciale din gama accesoriilor termice și. Umiditatea excesivă din lemnul folosit la ardere, va scădea puterea calorică și locuința nu va fi suficient de încălzită. De asemenea, evitați supraîncărcarea focarului pentru că aceasta cauzează deteriorarea deflectorului, torsionarea ușii și a altor elemente interioare.
Curăță coșul de fum cel puțin o dată pe an
Curățarea și verificarea la timp a coșului de fum, a șemineului și a canalului de evacuare sunt obligatoriu de efectuat de către personal specializat, cel puțin o dată pe an. Cu ajutorul unor ustensile grătar profesionale, curățați cenușa o dată la 2-3 zile și, pentru a evita deteriorarea șamotei cu fărașul, aspirați-o!
Nu aruncați lemnele în focar și dimensionați-le corect
Dimensiunea lemnelor este de regulă, definită de producător fiind recomandat păstrarea unei distanțe de 5 cm de la pereții laterali, pentru a evita provocarea fisurilor pe sticlă. Introduceți lemnele cu grijă în incinta focarului, nu le aruncați cu putere și nu lăsați pe cineva necunoscător să opereze șemineul.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante recomandări oferite de către specialiști pe care trebuie să le ia în considerare orice posesor de șemineu. Casa ta va arăta fabulos și va fi încălzită pentru întreg restul vieții tale și poate, pentru încă o generație, bucurându-vă de confortul termic și magia unui șemineu premium și trainic!