(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne

(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne
Publicat: 28/04/2022, 14:24

Indiferent că investim într-o soluție premium de încălzire, un șemineu tradițional, o centrală peleți sau o sobă ieftină pe lemne, cu toții ne dorim ca acestea să reziste pentru o perioadă cât mai îndelungată, la parametri optimi și în condiții impecabile din punct de vedere estetic și mai ales, funcțional. Tocmai de aceea, am apelat la expertiza meșterilor sibieni de la Pefoc, în căutarea celor mai utile sfaturi când vine vorba despre conservarea și mentenanța eficientă a dispozitivelor termice din casele noastre.

Împărtășind din experiența lor, meșterii sibieni ne explică faptul că una dintre cele mai des întâlnite probleme este apariția ruginii sau a exfolierii vopselei care, deși la o primă vedere poate părea doar un inconvenient estetic, cu timpul, aceasta poate degenera în disfuncționalități serioase. Așadar, ne-am propus să aflăm direct de la specialiști, care sunt principalele cauze ale apariției ruginii la șeminee și cum pot fi ele rezolvate?

Încă de pe băncile școlii, aflăm că rugina de pe suprafața metalelor apare din cauza umidității sau a acțiunii agenților chimici. În cazul șemineelor, această problemă apare de cele mai multe ori din cauza nepriceperii “meșterilor de ocazie” care aleg să monteze șemineul sau soba pe lemne, într-o etapă de construcție și finisare a casei când, umiditatea foarte mare în pardoseală și în pereții casei, încă persistă.

În schimb, un meșter cu experiență în domeniu, știe să aleagă momentul optim pentru montarea acestuia, folosindu-se la nevoie, de un dispozitiv special de verificare a umidității. Șemineul se montează doar atunci când suntem siguri că nu mai există umiditate în casă, eliminându-se astfel riscul ca acesta să ruginească prematur. Perioada optimă pentru montaj este la aproximativ 3 săptămâni după etapa de tencuit și turnat șapa.

O altă cauză ce favorizează ruginirea este rama șemineului sau ușa sobă, izolate deficitar! Această problemă este cauzată în mare parte din vina celor care nu acordă atenția cuvenită protejării ușii de șemineu, după ce camera de ardere este pusă pe poziție, moment în care, focarul este stropit cu adezivi sau alte soluții pe bază de apă.

Rugina mai poate apărea atunci când șemineul este curățat cu soluții chimice, abrazive din comerț sau cu jet de apă. Dacă această operațiune se întâmplă repetat, în timp, rama focarului va fi atacată de rugină și agenții chimici. Sticla exterioară a șemineului ar trebui spălată doar cu o soluție standard pentru spălarea geamurilor, pulverizată în cantitate foarte mică și imediat ștearsă cu o lavetă uscată.

Deși cel mai bun remediu împotriva deteriorării premature din cauza ruginirii rămâne prevenția, meșterii ne pot oferi și câteva soluții pentru rezolvarea problemelor menționate mai sus. În cazul apariției ruginii se poate trece la o acțiune de recondiționare. În primă fază, se șlefuiește zona afectată de rugină, iar mai apoi, se revopsește cu același cod de culoare. De asemenea, pentru evitarea apariției ruginii în timpul șantierului din casă, specialiștii ne recomandă izolarea cu folie groasă a focarului, mai ales atunci când se lucrează cu materiale pe bază de apă.

Dacă vrei și mai multe detalii despre cum se face un montaj corespunzător astfel încât să te poți bucura pentru mult timp de căldura și atmosfera magică la gura unui șemineu pe lemne sau dacă te interesează achiziționarea oricărui model de șemineu, apelează cu încredere la profesioniști adevărați care îți vor facilita accesul la peste 9000 de produse, accesorii și materiale dedicate universului fascinant al încălzirii premium!

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar