Ziua Sfântului Patrick, în limba engleză cunoscută ca Saint Patrick’s Day, reprezintă o celebrare importantă pentru irlandezi, devenită o sărbătoare foarte populară în întreaga lume. Deși în sine este o sărbătoare culturală și religioasă, Saint Patrick’s Day a ajuns să fie asociată cu petreceri fastuoase, pline de optimism, o celebrare a spiritului vieții. An de an, în luna martie, în jurul Saint Patrick’s Day (17 martie), baruri și restaurante – inclusiv în România – marchează festiv acest moment.
Sfântul Patrick, care a trăit în secolul al V-lea, este cel mai important patron al Irlandei și apostolul național, cel care a adus creștinismul în țară. Irlandezii sărbătoresc Sf. Patrick de peste 1000 de ani. Interesant este însă că prima paradă de ziua Sf. Patrick a avut loc nu în Irlanda, ci în Statele Unite ale Americii, unde exista deja o largă comunitate de irlandezi.
În prezent, Ziua Sfântului Patrick presupune festivități publice, parade, festivaluri. Se obișnuiește ca oamenii să poarte ținute verzi și trifoiul irlandez – simboluri cunoscute ale Irlandei. Buna dispoziție îi cuprinde pe toți participanții, tocmai de aceea participarea nu mai depinde de naționalitate, ci doar de dorința de a petrece timp îndelungat.
Norocul irlandez este sursă de inspirație pentru nenumărate cărți și filme, precum și pentru multe jocuri ca la aparate disponibile și pe platformele de cazino online licențiate în România. Trifoiul, oalele cu galbeni, curcubeiele și leprechaunii sunt simboluri care apar în foarte multe sloturi video.
Popularitatea Saint Patrick’s Day a crescut în special datorită comunității irlandeze din SUA. Pe 17 martie 1772, soldații irlandezi au mărșăluit în New York City, pentru a-și onora sfântul patron. Entuziasmul unor asemenea parade a ajuns în tot mai multe orașe americane.
Patriotismul irlandez în rândul imigranților americani a înflorit, iar Saint Patrick’s Day a devenit o sărbătoare globală a maselor. Festivitățile i-au cucerit și pe non-irlandezi, ajungându-se acum ca la astfel de sărbători să participe oameni de toate naționalitățile, iar internetul se umple de articole și fotografii dedicate acestei sărbători la jumătatea lunii martie.
În anul 1848 a fost organizată prima paradă oficială de Ziua Sf. Patrick a orașului New York, care a devenit între timp cea mai mare din Statele Unite ale Americii. Milioane de oameni vin pe traseul paradei cu până la 150.000 de participanți pentru a urmări procesiunea, care durează mai mult de cinci ore. Parade grandioase sunt organizate și în orașe precum Boston, Chicago, Philadelphia.
Paradele anuale de Ziua Sf. Patrick au devenit o demonstrație de forță pentru irlandezii americani. Chiar președintele Harry S. Truman a participat la parada de Sf. Patrick din New York în anul 1948.
Sărbătoarea din luna martie este acum marcată în special în SUA, Canada și Australia. Marca de bere Guiness, un simbol irlandez puternic, folosește Saint Patrick’s Day în campaniile sale de marketing, fiind un promotor al acestei sărbători la nivel mondial, în baruri, pub-uri, restaurante care comercializează acest sortiment de bere. De altfel, tradiția de a bea bere irlandeză de Saint Patrick’s Day datează de mai mult de două secole. Demn de subliniat este că berea Guiness este importată în SUA încă din anul 1817.
Deși românii asociază tradiția berii cu Germania și Republica Cehă, și Irlanda este una dintre țările renumite pentru mărcile sale de bere. Foarte apreciată este berea tip Stout, o bere neagră mai puternică decât cea obișnuită, o bere întunecată, mai groasă din punct de vedere al consistenței, cu un gust amar caracteristic.