După o muncă susținută de mai mulți voluntari, cu recondiționarea acesteia, casa tradițională „Ilie Micu” a fost inaugurată în Măgurele-Ilfov. Weekendul trecut, s-au deschis ușile pentru oaspeții care i-au trecut pragul, în satul Aluniș. Casa reprezintă un nou muzeu dedicat istoriei și patrimoniului cultural românesc.
Strămutată din județul Giurgiu și restaurată cu sprijinul a peste 100 de voluntari din mai multe județe, Casa “Ilie Micu” este un exemplu al implicării comunității în salvarea patrimoniului. Casa a fost ridicată cu tindă pe mijloc și două camere dispuse de-o parte și de alta, plus o polată (magazie) în lateral, pe o structură de paiantă din lemn de salcâm cu îngrădire de alun.
Ușa principală impresionează prin designul cercevelelor ce dă prestanță întregii case. Prispa este dotată cu un portic decorat cu colonade și arcade, elemente ce subliniază influențele stilului neo-românesc și dorința proprietarilor de a evidenția unicitatea casei. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean Pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Județene Ilfov, Primăria Orașului Măgurele și Asociația Monumente Renascute, informează CJ Ilfov.
La eveniment, au fost prezenți localnici, care au fost și voluntari pe parcursul lucrărilor de refacere a ”Casei Ilie Micu”, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, consilieri locali și județeni, reprezentați ai Primăriei Măgurele, ai Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, ai Asociației ”Monumente Renăscute”, elevi ai Liceului ”Horia Hulubei” din Măgurele, care au încântat audiența cu colinde. Panglica a fost tăiată de o lovalnică din Giurgiu, Nuți Rădoi, venită din localitatea de unde a fost adusă și casa de patrimoniu.
Specialiștii în artă susțin că picturile și elementele de decor fac din această casă relocată în Ilfov un „Voroneț al caselor interbelice din Muntenia”. Este a doua casă tradițională relocată în Ilfov, după Casa Frusina din Corbeanca
CITEȘTE ȘI: