Prima pagină » Diverse » (P) Criza economică, un eveniment inevitabil. Cum ne pregătim pentru dezastrul financiar?

(P) Criza economică, un eveniment inevitabil. Cum ne pregătim pentru dezastrul financiar?

(P) Criza economică, un eveniment inevitabil. Cum ne pregătim pentru dezastrul financiar?

Este clar, criza economică iminentă nu mai este doar un zvon. Semnalele de alarmă trase de economiști din toată lumea în ultimele 6 luni se dovedesc a fi reale, iar oamenii devin din ce în ce mai îngrijorați cu privire la finanțele personale în perioada care urmează. Ce putem face pentru a minimiza efectele unui astfel de dezastru economic?

Pentru a reuși să reducem la minim efectele negative ale perioadei care urmează trebuie să creăm un plan solid care să ia în considerare toate aspectele domeniului finanțelor personale. Analizați cu atenție cheltuielile, veniturile, datoriile și, poate cel mai important, dobânzile pe care le aveți de plătit pentru diferite credite. Un prim pas este să încercați să înlocuiți orice cheltuială cu versiunea ei mai ieftină. Această strategie se poate aplica în toate domeniile vieții: asigurări, rate, nutriție, divertisment, etc.

Restructurarea creditelor

Poate cei mai afectați de criza economică în desfășurare sunt cei care dețin credite dependente de valoarea ROBOR. Acest indicator economic a crescut enorm în ultimele luni, iar ratele cetățenilor care au astfel de credite aproape s-au dublat din această cauză.

Mulți dintre cetățeni au reușit să schimbe detaliile creditului către dependența de un alt indicator economic, indicele IRCC. Acesta nu a crescut la fel de mult în ultimul timp, iar cei care au decis să facă acest pas au mai prelungit perioada ratelor mici cu câteva luni. Acesta este, însă, o soluție de scurtă durată. Indicele IRCC va crește enorm, la rândul lui, în lunile care urmează.

O altă strategie utilă în planul de atac al ratelor mari este restructurarea creditelor. De multe ori reprezentantul bancar va reuși să creeze un nou credit mai avantajos pentru dumneavoastră. Apelați cu încredere la un profesionist de la banca preferată și purtați o discuție despre restructurarea creditelor dacă sunteți de părere că aceasta este soluția rezolvării problemelor dumneavoastră în acest moment.

Atenție la creditele noi

Atunci când banii sunt puțini, tentația de a formula o cerere pentru un nou credit poate fi mare. Din nefericire, pentru mulți dintre noi, acest gest nu înseamnă decât afundarea într-o spirală fără final de dezastru financiar. Analizați cu atenție nevoia de a lua un credit și faceți acest pas doar dacă sunteți 100% siguri că este o decizie care vă va ajuta pe viitor.

Dacă ați decis că un împrumut este o decizie corectă în acest moment, cel mai bine ar fi să utilizați un comparator internațional de credite online pentru a analiza cu atenție întrega piață de împrumuturi rapide. Cu ajutorul unui astfel de instrument veți putea să vă facilitați alegerea și să obțineți condiții de rambursare mai bune.

Reduceți cheltuielile și/sau creșteți veniturile

Creșterea veniturilor este un demers care nu se află la îndemâna oricui, dar puteți încerca permanent fie să luați mai multe responsabilități la locul de muncă, fie să găsiți un alt job part-time sau o colaborare care să vă aducă un ban în plus în această perioadă. Pentru majoritatea dintre noi, aceste posibilități sunt tangibile.

Cei care nu au cum să își mărească veniturile pot încerca să reducă, pe cât posibil, cheltuielile. Printre cele mai la îndemână metode de a face acest lucru se numără renunțarea la mașina personală pentru transportul public, înlocuirea produselor scumpe cu alte produse asemănătoare din gama proprie a supermaketului preferat, renunțarea la achiziționarea hainelor noi și înlocuirea ședințelor de shopping cu excursii prin outlet-uri sau chiar magazine second-hand.

Mai mult, încercați să vă exersați creativitatea în bucătărie cumpărând doar alimente din raftul de reduceri pentru meniul zilnic. Profitați de ofertele supermaket-urilor pentru a achiziționa alimente greu perisabile și puneți la punct o cămară cu conserve pentru lunile reci de iarnă. Alte produse pe care trebuie să le aveți în casă pe perioada sezonului rece sunt ceaiurile, cafeaua, zahărul și mierea.

Criza economică pare o furtună din care nu știm cât de șifonați vom ieși. Chiar și așa, orice eveniment negativ durează o perioadă limitată de timp iar la finalul ei vom fi martorii unor vremuri mai bune. Un plan bine organizat este cheia succesului pe perioada dificilă din punct de vedere financiar. Puneți la punct, într-un mod foarte realist, toate domeniile vieții și veți trece cu bine orice dificultăți financiare pe care le puteți întâmpina în lunile care urmează.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele