Suplimentele cu creatină au devenit foarte populare printre sportivii de performanță, dar și printre cei care doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. Creatina, o substanță produsă în mod natural de organismul nostru, are un rol important în furnizarea energiei necesare pentru contracțiile musculare. Din acest motiv îl vedem atât de des în magazinele dedicate fitness-ului și sportului. Dar beneficiile sale nu se limitează doar la performanțe sportive. Merg chiar mai departe. Dacă ești curios să vezi ce rol are mai exact și de ce este importantă suplimentarea cu cretină, citește mai departe.
Creatina este un compus natural pe care corpul nostru îl produce din aminoacizi. Se găsește în mușchi sub formă de fosfocreatină, unde are un rol important în producerea de energie. Atunci când mușchii noștri au nevoie de un surplus rapid de energie, fosfocreatina ajută la regenerarea adenozin trifosfatului (ATP), principala sursă de energie a celulelor. Însă creatina nu se regăsește doar în mușchi. Creierul, ficatul, rinichii și pancreasul produc cantități mici de creatină în fiecare zi. Totodată, putem obține acest compus și din alimentație, din carne sau fructe de mare. Deși pare că organismul nostru abundă în creatină, pentru aceia dintre noi care practicăm sporturi intense sau mergem des la sală, nu este suficient. În astfel de situații, suplimentarea cu creatină ajută la creșterea masei musculare și a forței.
Printre oamenii obișnuiți, cei care nu sunt pasionați de sport și nu au studiat suplimentele dedicate sportivilor, creatina este un steroid. Departe de a fi adevărată această afirmație. Creatina nu este un steroid. Este doar un supliment alimentar, legal, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumat corect. Totuși, ca orice supliment alimentar, este important să se discute cu un medic atunci când se dorește utilizarea sa de către persoanele cu afecțiuni medicale preexistente.
Când iei creatină sub formă de supliment, aceasta ajunge în mușchi și este transformată în fosfocreatină prin adăugarea de acid fosforic. Această fosfocreatină suplimentară ajută la producerea rapidă de ATP, oferind mai multă energie celulelor musculare în timpul exercițiilor de mare intensitate. Astfel, ajută la creșterea masei musculare și a forței. Mușchii rețin mai multă apă, ceea ce determină umflarea celulelor și creșterea musculară. Și pentru că ajută și la creșterea forței, sportivii pot practica exerciții mai intense, cum ar fi ridicarea de greutăți, mult mai ușor.
Creatina nu este doar pentru mușchi. Desigur, favorizează maxim performanțele sportivilor. Însă poate avea beneficii și pentru creier. Suplimentarea cu creatină îmbunătățește starea de spirit și funcția cognitivă, ajutând la prevenirea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă. De asemenea, ar putea fi utilă în tratarea anumitor afecțiuni degenerative, cum ar fi Parkinson.
Creatina poate influența și sănătatea inimii. Ajută la scăderea nivelului de trigliceride și homocisteină, factori de risc pentru boli cardiovasculare. Poate fi de ajutor și în insuficiența cardiacă, permițându-le persoanelor afectate să facă mai multe exerciții, fără a obosi foarte repede.
Creatina este un supliment alimentar util pentru sportivii care doresc să-și îmbunătățească performanța sau să-și crească masa musculară. Și foarte util și pentru cei care vor să se bucure de un corp mai sănătos. Cu toate acestea, nu uita să abordezi suplimentarea cu creatină responsabil și să respecți întotdeauna doza recomandată pe ambalaj. Deși poate fi tentant să consumi mai mult pentru efecte mai rapide, rezultatele pot fi contrar așteptărilor. Nu uita să consumi cât mai multă apă pentru a nu te deshidrata.