(P) Evoluția șemineului de la vatra de foc la soluția modernă de încălzire din zilele noastre

(P) Evoluția șemineului de la vatra de foc la soluția modernă de încălzire din zilele noastre
Publicat: 27/09/2023, 16:32

Deși nu se poate spune exact când a apărut șemineul în forma pe care o cunoaștem în prezent, singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că la începuturi, în locul șemineelor moderne de astăzi, oamenii construiau în interiorul casei o vatra de foc din piatră și lut. În locul unui coș de fum tradițional, acesta prezenta în partea superioară un orificiu cu rol de evacuare a fumului care trecea direct prin acoperiș.

Această metodă de încălzire își are originile bine înrădăcinate în istoria soluțiilor de încălzire neconvențională, din care, peste 20 ani le revin meșterilor sibieni de șeminee, sobe și alte soluții moderne de încălzire alternativă. Echipa cu mii de proiecte livrate cu succes, își propune îmbunătățirea camerelor de ardere performante, prin adăugarea unei componente decorative care să completeze latura lor funcțională, cu multă personalitate și stil, adresându-se până și celor mai exigente gusturi în materie de design și amenajări.

În primul rând, trebuie să știți că șemineele de astăzi ce funcționează pe bază de lemn sau gaz, sunt împărțite în două mari categorii: șeminee închise (cu vatra închisă și suprafață vitrată) și șeminee deschise (cu vatra deschisă). Șemineele deschise sau tradiționale, cum sunt cunoscute de majoritatea dintre noi, au un randament scăzut, care se cifrează în jurul valorii de 25% și au nevoie de un tiraj crescut ceea ce presupune utilizarea unui coș de fum supradimensionat, cu un diametru interior suficient de mare pentru a putea face față necesarului de aerisire și evacuare a fumului la exterior.

În schimb, la șemineele închise povestea este puțin mai complexă iar datorită paletei largi de modele disponibile pe piața de specialitate si acestea la rândul lor, se împart în două categorii specifice: șemineu închis standard și șemineu închis premium.

Din păcate, foarte mulți comercianți, din frica de a-și pierde clienții sau din alte interese mai puțin nobile, “uită” să le menționeze acestora timpii maximi de funcționare ai unui șemineu în general, dar și neplăcerile ulterioare ale unuia de tip închis: geamul murdar în timpul arderii, dar și aspecte reale legate de randamentul fiecărui model în parte. Din păcate, mulți dintre clienți, neavând experiența necesară sau fiind greșit informați, nu iau tocmai cea mai bună decizie, sfârșind într-un final, să regrete alegerea făcută, achziționând un șemineu total nepotrivit nevoilor reale de încălzire.

Un șemineu închis, de calitate superioară, are un randament de peste 75% și asigură încălzirea alternativă a casei. Geamul șemineului va ramane curat în cazul focarelor din oțel cu șamotă la interior, siguranța de exploatare fiind maximă. Șemineele închise pot funcționa cu lemne, sunt confecționate din fontă sau oțel, placate cu șamotă sau termotă la interior, design-ul acestora fiind foarte variat și extrem de versatil, putându-se adapta cu ușurință unei povești arhitecturale moderne, rustice, clasice sau individualizate. În funcție de dimensiunile și performanța focarelor cu care sunt dotate, acestea pot încălzi suprafețe destul de generoase, cuprinse între 60 și 200 mp.

Așadar, încearcă oferta meșterilor sibieni care, grație experienței dobândite în cei peste 20 ani de activitate și prin specialiștii săi bine puși la punct cu tot ceea ce înseamnă universul sistemelor de încălzire alternativă, pot să vă ajute să luați cea mai bună decizie pentru nevoile specifice ale fiecărui cămin, fie că este vorba despre o casă, o afacere sau un apartament la bloc. De la șemineele tradiționale sau moderne pe lemne, șeminee pe gaz, șeminee electrice și până la modele deorative de biosemineu, toate produsele comercializate beneficiază de garanția calității, testate să devină soluții fiabile pentru confortul, siguranța și căldura căminului tău!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer