Prima pagină » Diverse » (P) Povestea lui Edward Thorp, omul care a reușit să învingă cazinourile

(P) Povestea lui Edward Thorp, omul care a reușit să învingă cazinourile

(P) Povestea lui Edward Thorp, omul care a reușit să învingă cazinourile

Ajuns la vârsta de 90 de ani, Edward Thorp încă rămâne un nume de care mulți pasionați de jocuri de noroc își aduc aminte. Având abilități matematice peste medie, el și-a folosit calitățile pentru a reuși să dezvolte o strategie câștigătoare în jocul de blackjack. Și a făcut-o cu succes.

Profesor de matematică la origini, Thorp a fost pasionat dintotdeauna de teoria probabilităților. Iar pasiunea pentru această teorie l-a ajutat să valorifice corelații foarte mici pentru câștiguri financiare. Mai mult, prin intermediul cărții Beat the Dealer, el a reușit să demonstreze matematic că avantajul casei la blackjack poate fi depășit prin numărarea cărților.

Această practică este controversată și, chiar dacă nu este interzisă, cu siguranță nu este pe placul cazinourilor. În istorie, mulți jucători au fost interziși în cazinourile din SUA și nu numai pentru că au numărat cărțile. În schimb, numărarea cărților este imposibilă într-un casino online, având în vedere că întreg procesul este mecanizat. Însă numărarea cărților este ceva ce a pasionat dintotdeauna oameni cu abilități matematice și nu puțini sunt cei care a reușit, un exemplu fiind echipa studenților de la MIT.

Thorp a încercat mai întâi să învingă ruleta

În 1958, profesorul Thorp a încercat să găsească modalități prin care să învingă ruleta. El a scris o carte de strategie de bază, iar tot în același an a mers și în Las Vegas în vacanța de Crăciun alături de soția sa, unde a descoperit și jocul de blackjack. În acele vremuri, jocul era unul în care practicanții nu aveau nicio șansă să câștige bani pe termen lung. Dimpotrivă, cei mai mulți jucători erau impulsivi și iraționali și pierdeau sume mari.

Cu acest prilej, Thorp a aflat însă de o abordare de joc la blackjack, cunoscută ulterior sub numele de „strategie de bază”. Aceasta a fost concepută de patru soldați din SUA și reducea avantajul casei la 0.62%. Thorp a intrat astfel la masă și a respectat cu strictețe indicațiile din cartea pe care a scris-o. Înainte să renunțe să mai joace, el mai avea 8.50 dolari și faptul că nu a pierdut toți banii i-a dat încredere. În schimb, cei din jur s-au amuzat de mișcările sale îndrăznețe. Spre exemplu, la un moment dat a cerut o carte cu un Soft 18 împotriva unui 9 al dealerului. „Atmosfera de ignoranță și superstiție care înconjura masa de blackjack în acea noapte m-a convins că până și jucătorii buni nu înțeleg matematica ce stă la baza jocului. M-am întors acasă hotărât să găsesc o modalitate de a câștiga”, a scris Thorp în cartea sa.

S-a folosit de un sistem pe calculator

A urmat o perioadă de studii a teoriei probabilităților. El a creat pe calculator un sistem pentru a ține evidența cărților care fuseseră deja împărțite și astfel paria mai mult în momentul în care cărțile rămase avantajau jucătorii, dar și invers în caz contrar. A dat astfel naștere sistemului de numărare a cărților, care fascinează atât de mulți oameni pasionați de blackjack.

Mai mulți oameni de afaceri din New York au dorit să testeze strategia sa într-un cazinou din Reno. Ei i-au oferit 10 mii de dolari, iar Thorp a început să parieze de la 50 până la 500 de dolari la un joc cu un singur pachet. Strategia sa a dat roade, însă a primit interzis în acel cazinou.

„L-am întrebat pe managerul de etaj despre ce este vorba. El a explicat, într-o manieră prietenoasă și politicoasă, că m-au văzut jucând cu o zi înainte și că au fost nedumeriți de câștigul meu constant la o rată care era mult prea mare pentru pariurile făcute de mine. El a spus că au constatat că folosesc un anumit sistem”, și-a amintit Thorp, care obținuse un profit de 11 mii de dolari în 30 de ore de joc.

Ulterior a lansat cartea Beat the Dealer, în care a prezentat pe larg strategia de numărare a cărților, iar aceasta a devenit imediat un best seller. În paralel, Thorp a fost nevoit să apeleze la mijloace de camuflare și se deghiza pentru a pătrunde în cazinourile din SUA. Thorp a fost numit chiar persona non grata la mesele de joc după o decizie a Comisiei de Control a Jocurilor de Noroc, hotărâre pe care a contestat-o.

După cazinouri au urmat fondurile speculative de pe Wall Street

Thorp a făcut ulterior trecerea de la cazinouri la investițiile de pe Wall Street. A reușit să obțină venituri considerabile după ce a descoperit și exploatat o serie de anomalii de preț. A avut mai multe fonduri speculative, iar în 1998 el raportase că investițiile sale au avut o rentabilitate anuală de 20%. De asemenea, el s-a arătat încă din 1991 sceptic cu privire la investițiile lui Bernie Maddof, care în 2008 s-au dovedit a fi frauduloase.