(P) Serviciul Public de Ocupare din România, aplicant în proiectul TMS-Targeted Mobility Scheme

Publicat: 18 10. 2023, 14:54

(P) Serviciul Public de Ocupare din România, aplicant în proiectul TMS-Targeted Mobility Scheme

Proiectul TMS este o schemă de mobilitate a Uniunii Europene care oferă posibilitatea persoanelor cu vârsta de minim 18 ani, aflate în căutarea unui loc de muncă sau angajatorilor dintr-o țară membră UE, Norvegia sau Islanda, de a beneficia de o serie de facilități acordate cu scopul ocupării, integrării lucrătorilor pe piața muncii.

Serviciul Public de Ocupare Suedez administrează TMS, în calitate de lider, având alături mai mulți parteneri europeni, inclusiv Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Prin serviciile de informare, consiliere şi mediere adresate atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în diverse state, cât şi angajatorilor români şi europeni, ANOFM participă  la  facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în statele membre ale Uniunii Europene și în statele semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European, precum și în alte state cu care România a încheiat tratate, acorduri sau convenții.

Proiectul care se derulează până pe 30 iunie 2024, pune în legătură angajatori cu locuri de muncă vacante greu de ocupat cu candidați calificați din toată Europa.

De asemenea, TMS sprijină locurile de muncă și stagii de muncă bazate pe internshipuri.

ANOFM este, din 2007, membru EURES (Reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile de ocupare a forţei de muncă din Statele Membre ale Spaţiului Economic European şi alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii), iar consilierii EURES au un rol important în implementarea acestei scheme de mobilitate.

Datele de contact ale consilierilor EURES România, din cadrul ANOFM pot fi găsite aici: www.eures.anofm.ro

Solicitanții de locuri de muncă interesați să participe la TMS trebuie să contacteze un consilier EURES din cadrul ANOFM, sau din cadrul serviciilor de ocupare partenere pentru a obține servicii de sprijin pentru mobilitate, cum ar fi:

  • informații despre piața muncii și condițiile de viață din țările UE
  • redactarea unui CV
  • căutare de locuri de muncă
  • găsirea potrivită a unui loc de muncă și contactul cu potențiali angajatori
  • pregătirea pentru interviul de angajare, preluarea unui loc de muncă în străinătate etc.

Aplicanţii, persoanele fizice pot obţine sprijin financiar pentru:

  • Deplasare la interviu de angajare într-o altă țară UE;
  • Relocare pentru un nou loc de muncă într-o altă țară UE, inclusiv suport financiar pentru relocare cu membrii familiei;
  • Curs de limbă străină, care are durata de maximum 8-12 săptămâni;
  • Recunoaşterea calificărilor;
  • Sprijinul financiar, reprezentând cheltuieli de transport şi primă de instalare.

Pentru a beneficia de sprijin financiar angajatorii trebuie să fie întreprinderi mici/mijlocii/ organizații cu maximum 250 de angajați, înregistrați legal într-o țară a UE, Norvegia sau Islanda. Locul de muncă oferit trebuie să fie pentru cel puțin 6 luni, cu un program de lucru de cel puțin 50% dintr-o săptămână normală de lucru. Perioada de ucenicie/stagiu trebuie să fie de minimum 3 luni.

Este obligatoriu să existe o cooperare/un contact stabilit cu consilierii EURES din cadrul  Serviciilor publice de ocupare a forței de muncă pentru a aplica în cadrul proiectului.

Ca urmare, vă recomandăm contactarea unui consilier EURES din judeţul de domiciliu care vă poate oferi sprijin pentru completarea şi transmiterea formularelor necesare.

Descărcarea Formularului de aplicare pentru sprijinul financiar dorit se realizează prin accesarea următorului link:

https://arbetsformedlingen.se/other-languages/english-engelska/eures-targeted-mobility-scheme

Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina proiectului de pe site-ul EURES România:

https://www.anofm.ro/eures/index.html?categeures=3&subcategeures=1&idpostare=135

Contact Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – EURES Targeted Mobility Scheme: tms@anofm.gov.ro

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.