INGREDIENTE:
– 365 ml de apă;
– 400 gr de făină de grâu;
– 100 gr de făină de secară;
– 4 gr de drojdie uscată;
– 1 linguriță de sare.
MOD DE PREPARARE:
1. Turnați apa călduță într-un vas, adăugați drojdie, amestecați și lăsați vasul la o parte.
2. Cerneți făina într-un vas încăpător, adăugați sare și amestecați.
3. Faceți o adâncitură, turnați apa cu drojdie și amestecați rapid cu lingura. Acoperiți vasul cu folie de plastic și îl dați la loc cald pentru 2-3 ore (puteți folosi cuptorul ușor cald).
4. Tapetați baza unei cratițe de 3l cu hârtie de copt și o presărați cu făină.
5. Presărați suprafața de lucru cu făină, transferați aluatul, îl înfăinați și modelați cu mâinile un blat dreptunghiular sau rotund.
6. Împăturiți blatul în jumătate, apoi încă o dată în jumătate și adunați marginile spre mijloc.
7. Presărați pâinea cu făină și o transferați în cratiță cu marginea în jos. Faceți 3 incizii cu cuțitul, puneți capacul și lăsați aluatul pentru aproximativ 15 minute.
8. Presărați din nou pâinea cu făină, acoperiți cratița cu capac și o dați la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 20 de minute.
9. După care, îndepărtați capacul și coaceți pâinea timp de încă 20-30 de minute, în funcție de cuptor.
10. Scoateți pâinea din cratiță, îndepărtați hârtia de copt, o transferați pe grătar și o lăsați să se răcească complet.
În schimbul a 5 minute pierdute, obțineți o pâinea pufoasă și foarte gustoasă.
Sursă FOTO Retete-usoare.info