Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, săptămâna aceasta, pentru că liderul catolic nu vrea să fie folosit în scopuri politice pe fondul campaniei electorale din SUA, a declarat miercuri un înalt oficial al Vaticanului.
Pompeo, înaintea întâlnirilor de la Roma de săptămâna aceasta cu miniștrii italieni, a fost extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral de doi ani cu China.
Washington s-a alăturat unui cor de critici împotriva acordului cu China, pe fondul neîncrederii crescânde față de Beijing și a condamnării maltratării sale față de minorități și a eforturilor de a împiedica China să dobândească legitimitate morală din relația sa cu Vaticanul. Dar examinarea intensificată vine, de asemenea, pe fondul ofertei președintelui SUA Donald Trump pentru realegere în noiembrie.
„Vaticanul își pune în pericol autoritatea morală în cazul în care reînnoiește acordul”, a scris Pompeo pe Twitter, citând abuzuri ale drepturilor omului și lipsa libertății religioase din China.
Era programat să se întâlnească joi cu omologul său din Vatican și cu alți oficiali pentru a-și susține cazul.
Dar, la un eveniment organizat de ambasada SUA privind libertatea religioasă miercuri seară, unul dintre acești oficiali a arătat clar că Pompeo a fost înlăturat oficial de Papa Francisc.
Întrebat de agenția de știri italiană ANSA dacă organizarea evenimentului a constituit o exploatare a Papei în perioada premergătoare alegerilor, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, a spus:
„Da, tocmai de aceea papa nu se va întâlni cu secretarul de stat american Mike Pompeo „.
În septembrie 2018 a fost semnat un acord de reper provizoriu Vatican-China, punctul culminant al eforturilor depuse de Papa Francisc și de predecesorii săi, Sfântul Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea, care vizează normalizarea numirii episcopilor și aducerea întregii Biserici Catolice din China în comuniunea cu Roma.
Dar unii dintre credincioșii din subteran din China au rezerve profunde în legătură cu acordul, văzându-l ca fiind o vânzare către guvernul comunist și o trădare a loialității lor îndelungate față de papă.
În timp ce detaliile acordului rămân secrete, se consideră că Papa are ultimul cuvânt cu privire la candidații episcopi prezentați de Beijing. În fața nominalizării candidatului, se înțelege că discuțiile informale se desfășoară între cele două părți, așa cum s-a întâmplat și în timpul ultimelor decenii.
Într-un interviu recent cu un program de televiziune italian, negociatorul principal al Vaticanului, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a confirmat că Sfântul Scaun „vrea să continue cu acest pas, vrea să meargă înainte”.
Între timp, evidența libertății religioase a Chinei s-a înrăutățit, contribuind la neîncrederea și suspiciunea crescândă față de guvernul de la Beijing din Europa și SUA.
Dar Vaticanul speră că, obținând recunoașterea Papei, va contribui la normalizarea bisericii și la îmbunătățirea condițiilor pentru catolici pe termen lung.
Pompeo a avertizat anterior miniștrii italieni că Beijing încearcă să-și crească influența în Italia prin investiții economice.