PARADISUL turistic rămas fără apă, după o secetă severă. Localnicii și turiștii stau la coadă pentru apă îmbuteliată

Publicat: 21 08. 2024, 17:59
Un important oraș din România rămâne fără apă potabilă! / FOTO - Captură video, caracter ilustrativ

În mai multe localități din regiunea Costa Blanca din Spania, o secetă severă a făcut apa de la robinet imposibil de băut. Localnicii și turiștii au trebuit să stea la coadă la punctele de distribuire a apei îmbuteliate pentru a-și satisface nevoile de bază.

În timp ce nivelul apelor a scăzut, salinitatea a crescut. În unele locuri, autoritățile au declarat apa de la robinet nesigură pentru băut sau gătit. Potrivit Agerpres, apa îmbuteliată este oferită gratuit.

Activiștii de mediu susțin că situația s-a agravat ca urmare a expansiunii excesive a imobiliarei, a schimbărilor climatice și a turismului de masă în lunile de vară, când populația explodează în locațiile turistice populare din bazinul Mediteranei. De exemplu, consumul de apă în regiunea Marina Alta din nordul capitalei provinciale Alicante a crescut de la 2,3 miliarde de litri în ianuarie la 19,67 miliarde de litri în iulie.

Potrivit Institutului Național de Statistică, există aproape 38.000 de piscine în această zonă, ceea ce înseamnă că este una la fiecare cinci persoane care locuiesc acolo. La nivelul Spaniei, media este o piscină la 35 de persoane.

Lipsa de apă a forțat unele consilii locale să interzică activități precum udarea grădinilor, umplerea piscinelor sau spălatul maşinilor în timpul zilei.

„Am intrat într-o urgență climatică”

Joan Sala de la ONG-ul de mediu Accio Ecologista-Agro a declarat că am intrat deja într-o urgență climatică, amintind de nivelurile scăzute de precipitații în partea de nord a provinciei Alicante, care a primit doar jumătate din cantitatea normală de precipitații și în acest an doar 10% din nivelul mediu.

Fernando Sapena, proprietarul restaurantului El Raco De L’arros din Teulada-Moraira, care se specializează în paella, un fel de mâncare tradițională din Valencia, a declarat: „Este nevoie de mult mai multă prevedere, pentru că acum, în timpul verii, sunt mult mai mulți oameni aici decât iarna”.

În plus, asociația fermierilor ASAJA a raportat în luna iulie că sectorul agricol din regiune a suferit pierderi de peste 65 de milioane de euro ca urmare a secetei.