Parlamentul elvețian ar putea respinge o decizie a CEDO referitoare la schimbările climatice. Acest lucru ar putea avea efect la nivel european

Publicat: 12 06. 2024, 13:54

Camera inferioară a Parlamentului elvețian votează miercuri o moțiune de respingere a unei hotărâri a CEDO prin care Elveția este obligată să ia măsuri suplimentare pentru combaterea schimbărilor climatice.

O decizie favorabilă respingerii ar putea încuraja alte mișcări de opoziție față de instanțele internaționale, notează Reuters.

Totul a pornit în aprilie, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre fără precedent în care transmitea că Berna a încălcat drepturile omului în legătură cu un grup de femei elvețiene în vârstă, KlimaSeniorinnen, deoarece autoritățile elvețiene nu au reușit să combată schimbările climatice.

Parlamentul nu este de acord cu decizia

Cu toate acestea, Camera superioară a Parlamentului elvețian a adoptat luna aceasta o moțiune care condamnă „activismul judiciar” al instanței europene și care susține că nu există niciun motiv pentru a lua măsuri suplimentare, deoarece Elveția a luat deja suficiente măsuri pentru a limita efectele încălzirii globale.

În timp ce Guvernul este liber să nu ia în considerare o eventuală decizie a Parlamentului, ministrul Mediului se opune deciziei CEDO.

Isabela Keuschnigg, cercetător la London School of Economics, spune, dacă Guvernul ar refuza să pună în aplicare hotărârea, ar putea „să creeze un precedent îngrijorător, subminând rolul supravegherii sistemului judiciar în guvernarea democratică”.

O asemenea decizie ar fi una fără precedent în Consiliul Europei, dar ar fi, de asemenea, o dovadă a respingerii la nivel politic față de inițiativele luate la nivel internațional împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru este cu atât mai periculos, notează sursa citată, în contextul în care extrema dreapta a câștigat un număr important de mandate în urma alegerilor pentru Parlamentul European.

CEDO este prima instanță regională care a pronunțat o hotărâre privind schimbările climatice, în acest caz creând un precedent major pentru toți cei 46 de semnatari ai Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Berna trebuie să transmită Consiliului Europei, de care aparține instanța, până în octombrie, cum va pune în aplicare decizia instanței.

Niciun stat membru nu a refuzat vreodată să pună în aplicare o hotărâre a CEDO, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Europei, Andrew Cutting.

Ce a decis CEDO

Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a decis recent că Elveția nu face suficiente eforturi pentru a combate schimbările climatice. Este prima decizie de acest fel împotriva unui stat în această privință, iar acest precedent poate avea urmări greu de estimat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis decizia sa după ce o asociație elvețiană a femeilor în vârstă preocupate de consecințele încălzirii globale a susținut că autoritățile elvețiene nu iau suficiente măsuri pentru a atenua schimbările climatice.

Hotărârea este obligatorie și poate influența legislația din 46 de țări europene, inclusiv Regatul Unit.

În contextul în care luna martie a înregistrat un nou record mondial de căldură, decizia Curții a fost așteptată cu nerăbdare: CEDO nu s-a pronunțase niciodată până acum cu privire la responsabilitatea statelor de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice. Citește mai mult…

Sursa foto: Envato Elements