Parlamentul European a condamnat vizita premierului maghiar Viktor Orban în Rusia, considerând-o o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”.
Într-un vot desfășurat miercuri, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care își reafirmă sprijinul pentru Ucraina. Rezoluția a fost susținută de 495 de deputați, în timp ce 137 au votat împotrivă.
Orban a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, susținând că misiunea sa era de a discuta cu Vladimir Putin condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina. Astfel, vizita sa la Kremlin a stârnit controverse la Bruxelles și în capitalele UE, având loc imediat după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului UE, iar Orban a sugerat că reprezenta blocul comunitar în ansamblu.
„Președinția rotativă a UE nu are mandat să negocieze cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a declarat Charles Michel, șeful Consiliului European.
Parlamentul European a subliniat în declarația sa că vizita lui Orban reprezintă o „încălcare flagrantă a tratatelor și a politicii externe comune a UE”, adăugând că Orban nu avea dreptul să reprezinte UE și să încalce pozițiile comune ale Uniunii.
În urma vizitei lui Orban, Rusia a atacat Spitalul de Copii Okhmatdyt din Kiev pe 8 iulie, atac soldat cu cel puțin 20 de morți, fapt ce a subliniat ineficacitatea presupuselor eforturi de pace ale premierului maghiar, conform rezoluției.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Orban nu poate fi un mediator eficient deoarece Ungaria nu are suficientă influență economică sau militară asupra Rusiei.
Péter Magyar, principalul oponent al lui Orban în Ungaria, și colegii săi eurodeputați din Partidul Respect și Libertate au votat împotriva rezoluției, susținând că decizia penalizează Ungaria pentru politicile lui Orban. Magyar a criticat și cordonul sanitar împotriva grupului de extremă dreapta al lui Orban, Patrioții pentru Europa, potrivit Politico.
În semn de protest față de vizita lui Orban, țările UE au boicotat reuniunile ministeriale informale organizate de Ungaria în cadrul președinției Consiliului UE, iar Comisia Europeană și-a instruit înalții funcționari să nu participe la astfel de întâlniri.