Prima pagină » Diverse » Patronii de restaurante din România contestă închiderea restaurantelor și avertizează va acționa în judecată statul

Patronii de restaurante din România contestă închiderea restaurantelor și avertizează va acționa în judecată statul

Patronii de restaurante din România contestă închiderea restaurantelor și avertizează va acționa în judecată statul

Patronii de restaurante din România au formulat o contestație cu privire la propunerea făcută de Consiliul Național pentru Situații de Urgență de a restricționa activitatea restaurantelor în București. Organizatia sustine ca va acționa în judecată statul, în condițiile în care se vor lua decizii fără dovezi și studii care să ateste că redeschiderea Horeca a contribuit la creșterea numărului de cazuri.  Închiderea restaurantelor nu va rezolva problema virusului, spune HORA, autoritatea industriei ospitalităţii din România.

Argumente care arată că măsura ar fi una abuzivă

Reprezentanții HORA aduc argumente care arată că măsura ar fi una abuzivă, iar impunerea ei nu ar rezolva problema crizei de sănătate.

1.Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

2.Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

3.Nu au fost depistate și nu există focare de infecție cu COVID în restaurante;

4.Nu există un studiu care să poată certifica, fără echivoc, faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decât alte activități;

5.Restaurantele au fost și sunt un domeniu bine reglementat în care, încă de la re-deschiderea teraselor, se respectă foarte strict măsurile de siguranță și protocolul sanitar.

Antreprenorii spun că au respectat toate regulile impuse. Dacă business-urile lor vor fi din nou închise, aceştia atenţionează că vor acţiona în judecată statul.

Salariul mediu din HoReCa în iulie 2020 este 1.687 lei net (INS), iar cifra de afaceri a sectorului era de 5 miliarde euro.

HoReCa avea aproximativ 400.000 angajaţi la începutul pandemiei, dar o parte din locurile de muncă au fost afectate.

Cifra de afaceri a HorReCa a scăzut cu aproape 80%.

Ce spune GCS despre cazurile COVID-19 din HoReCa

Grupul de Comunicare Strategică precizează că s-a interpretat eronat raportul săptămânal al INSP referitor la analiza unităţilor în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus: nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa.

„Având în vedere interpretarea eronată apărută în spaţiul public în privinţa Raportului săptămânal de supraveghere (21 septembrie – 4 octombrie), realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, referitor la analiza unităţilor în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv în domeniul Horeca, suntem abilitaţi să facem următoarea precizare: În cadrul analizei au fost incluse persoanele care, în anchetele epidemiologice, au declarat mediul în care s-au aflat în contact cu alte persoane confirmate pozitiv. Din acest punct de vedere, în cazul Horeca, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalităţii şi au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus”, arată GCS.

Grupul precizează că analiza nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa şi nici diferenţierea riscului în funcţie de spaţiul (închis sau în aer liber) în care se desfăşoară activitatea.

Documentul INSP poate fi consultat integral AICI (http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2010-ra…)

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis, marți, ca, de miercuri, cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București să se închidă. În plus, pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor este obligatorie purtatarea măștilor.