Prima pagină » Diverse » Patronii plajelor sunt obligați să își strângă sezlongurile din Mamaia, după ce au încălcat legea

Patronii plajelor sunt obligați să își strângă sezlongurile din Mamaia, după ce au încălcat legea

Patronii plajelor sunt obligați să își strângă sezlongurile din Mamaia, după ce au încălcat legea

”Baletul” dintre autorități și patronii plajelor  de pe malul mării continuă. Operatorii de plaje au ignorat interdicția de a amplasa șezlonguri lângă apă și le-au adus cât mai aproape de mare, la cererea clienților.

Astfel, Apele Române a lansat un avertisment: dacă nu respectă regulile și nu le vor aduna, acestea vor fi demolate cu buldozerul. Sute de piese de mobilier de plajă au fost cărate înapoi cu roabele, pe vechile amplasamente.

„Ne-am bucurat când plajele de pe litoral au fost extinse, dar bucuria s-a transformat in inconvenient. Lărgirea plajei a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus și o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte și, deci, nu pot fi concesionate. Altfel spus, nu pot fi inchiriate nimanui care sa desfasoare activitate economica cu profit” a povestit un angajat, potrivit Antena 3.

Imagini surpinse cu o dronă arată cum agenţii economici ignoră măsurile în vigoare și mută pe zi ce trece sezlongurile mai aproape de malul marii.

 

„Din păcate sunt lucruri din astea romanești, făcute… hai să facem niste bani. Nu mi se pare normal. Daca acolo ai dreptul, acolo trebuie să-ți amplasezi șezlongurile” a spus o turistă, la Antena 3.

Deși angajații Apelor Române ar fi trebuit să intervină de marți noapte pentru a elibera plaja, aceștia le-au oferit administratorilor de plaje un răgaz pentru a-şi muta singuri echipamentele, cu roabe sau cu maşini.

În urma avertismentului transmis de Apele Române și a utilajelor pe nisip, agenții economici au retras  șezlongurile de lângă apă.

„Având în vedere adresa …prin care v-am solicitat că în termen de 48 de ore să eliberatisuprafata de plaja ocupata ce nu face obiectul contractului de închiriere, să procedați ulterior la salubrizarea zonei și aducerea plajei la starea inițială, ținând cont de faptul că în urma verificărilor s-a constatat marea majoritate a ultilizatorilor de plaja nu au dat curs solicitării ABDL și mențin dotările la linia apei pe suprafață de plaja nou creată, vă comunicam că începând cu data de 3 august ora 20 , dotările de plaje pentru care nu dețineri acte tehnnico jurodoce vor fi ridicate de către ABADL. Neducerea la îndeplinire la termenul stabilit a masurilor dispuse, constituie contravenție  și se sanctioneaza conform prevederilor legale”.

 

La începutul verii, administratorii plajelor au primit notificări, dar şi amenzi de până la 25.000 de lei.

„Pe 14 iulie, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a notificat toți utilizatorii de plajă  cu privire la obligația eliberării suprafeței ocupate ce nu face obiectul contractului de închiriere, salubrizarea zonei și aducerea plajei la starea inițială“, se arată într-un răspuns trimis cotidianului Adevărul.

Conform Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, cei care au în concesiune plajele nu pot folosi noile suprafeţe până la finalizarea demersurilor legate de terminarea lucrărilor de extindere a plajei, inclusiv intabularea acestora. Se vor putea înscrie la o nouă licitaţie abia pentru sezonul viitor.

Ce spune Primarul Constanței, Vergil Chițac

„S-au inventat șlapii. Să nu mai fim așa cârcotași! Când eram copil, plaja era la fel de lată ca acum. Ne doream și noi să bem un suc, așa că ne duceam un sfert de oră până la plajă și înapoi”, a povestit edilul într-o emisiune televizată.

În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.