Un bărbat din Sri Lanka, pe nume Ranjan Ramar, de 32 de ani, a venit în România în 2020. S-a stabilit la Iași, iar acum, după 4 ani, nu mai vrea să plece înapoi, spunând că aici este noua lui casă.
Ranjan este primul cetățean din Sri Lanka care își aduce familia în Iași, scriu cei de la bzi.ro.
Când a decis să plece din Sri Lanka, Ranjan Ramar știa că trebuie să ajungă cu orice preț în Europa. Nivelul de trai și salariile foarte mici l-au gonit de acasă, iar în România a căutat o viață mai bună.
Trei ani a stat desparțit de soția și fiica sa.
În prezent, bărbatul lucrează la Salubris, în Iași.
„Am venit în România pe data de 11 martie 2020, deja am avut interviu cu cei de la Salubris, m-au pus la o probă prin apel video.
Eu îmi doream de mult timp să ajung în Europa și am mers la o agenție din oraș ca să îmi dea oferte de muncă. Am făcut, în țara natală, școală de mecanici auto și am lucrat 5 ani într-un garaj.
Problema din Sri Lanka este economia, aveam un salariu de 300 de euro pe lună acolo, aici iau 900, este mult mai bine. Într-adevăr, produsele la noi sunt mult mai ieftine, cu 10 lei trăiești două luni, însă condițiile nu sunt atât de bune”, povestește Ranjan Ramar.
Soția sa, Claudia, de 28 de ani, și o fetiță de 5 ani au rămas în Sri Lanka.
„Nici nu știam ceva de România când mi-au zis că voi veni aici, însă nu îmi era frică, voiam doar să vin să lucrez ca să pot să îmi întrețin familia.
Eu am crescut în Capitală, am un frate care lucrează la o bancă în Qatar, tatăl meu a murit când eram mic, iar mama s-a mutat la fratele meu acum câțiva ani.
M-am căsătorit în 2017 cu Claudia Silva, ea are numele acesta fiindcă este catolică, eu sunt de religie hindusă. Nu am putut să ne căsătorim oarecum oficial, deoarece suntem de religii diferite, însă am avut o nuntă frumoasă. După cum este tradiția în Sri Lanka, a trebuit să cumpăr foarte mult aur pe care soția mea să îl poarte.
În 2019, s-a născut și fetița mea, Preksha Tourmaline. A fost dificil să plec de lângă familia mea, dar trebuia să o întrețin”, mai spune Ranjan.
Cel mai dificil i-a fost să se învețe cu iernile de la noi.
„Cel mai greu mi-a fost cu vremea din România, să mă adaptez. Când am venit, era prea frig pentru mine, stăteam cu 3-4 haine pe mine, nici nu puteam să lucrez bine. Însă, ușor m-am adaptat, am avut noroc și de colegi care au fost foarte înțelegători cu mine. Nu prea știau engleză, erau câțiva ingineri care știau și traduceau pentru mine. Prima dată am învățat cuvintele de bază în română.
Am stat 3 ani într-un loc amenajat de cei de la Salubris, au avut mare grijă de mine și sunt recunoscător pentru asta.
Cu munca nu au fost probleme, mașinile sunt în mare parte la fel, doar modelul Iveco nu mai văzusem, dar am învățat să lucrez și pe acesta”, a mai spus bărbatul.
„Ranja”, așa cum îi spun prietenii, a reușit anul trecut să își aducă la Iași și familia. Acum, stau împreună într-un apartament închiriat.
„Am vorbit zilnic cu soția și cu fiica mea cât am stat departe, îmi era dor de ele, însă nu aveam ce să fac. Am avut noroc de colegi, mă mai luau sâmbăta la ei acasă, îmi arătau cum se trăiește în România, m-au ajutat enorm.
În august 2023, am reușit să îmi aduc soția și fiica aici, ne-am găsit o chirie undeva în Tătărași, ne descurcăm. Biletul de avion este foarte scump, undeva la 4.000 de lei.
Fata mea merge la o grădiniță privată, deja a început să vorbească și în română, iar soția mea încă nu lucrează, deoarece nu are viză de muncă”, a precizat bărbatul.
Întrebat dacă ar mai pleca vreodată de aici, sri lankezul spune că nici prin gând nu i-a trecut. În țara natală s-ar mai duce doar în vacanță.
„Suntem mulți care venim din Sri Lanka pentru un loc mai bun, chiar îi văd pe unii care lucrează la livrări, mai stau de vorbă cu ei. Le zic să o lase mai ușor, că nu mai suntem în Sri Lanka, să meargă cu așa viteză.
Oricum este foarte bine aici, este un loc frumos. Sâmbăta merg mereu cu familia în parc, a ieșit și soarele, mergem la înghețată.
M-am adaptat repede și îmi place cultura românească, îmi plac mâncărurile de aici, se gătește cu gust, ca la noi. Fetiței mele i-am cumpărat o ie, îmi place costumul vostru național”, a mai precizat Ranjan.