Prima pagină » Diverse » PESCUIT. Ce nu trebuie să mai facă administratorii de amenajări piscicole. Are legătură siguranța și limitarea efectelor pandemiei de COVID-19

PESCUIT. Ce nu trebuie să mai facă administratorii de amenajări piscicole. Are legătură siguranța și limitarea efectelor pandemiei de COVID-19

PESCUIT. Ce nu trebuie să mai facă administratorii de amenajări piscicole. Are legătură siguranța și limitarea efectelor pandemiei de COVID-19

Interzicerea socializării, impusă pescarilor de către administratorii de amenajări piscicole, nu va mai figura în noua formă a Ordinului 143/949/2020 privind aprobarea regulamentului de practicare a pescuitului recreativ în condiții de siguranță și de limitare a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul amenajărilor piscicole și habitatelor piscicole naturale.

De asemenea, noua formă a actului normativ, transmisă Ministerului Sănătății, cuprinde și precizarea că purtarea măștilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit nu mai este obligatorie.

Potrivit precizărilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Sănătății impune „niște reguli, niște rigori”, în vederea limitării răspândirii pandemiei de coronavirus și a fost făcut cu consultarea administratorilor amenajărilor piscicole.

„Am reformulat și am scos câteva dintre articolele vechiului ordin. S-a scos obligativitatea ca administratorii să impună interzicerea socializării”.

„Apoi, administratorii vor permite prezența vizitatorilor în perimetrul locului de pescuit. De asemenea, din obligațiile pescarilor recreativi s-au scos acele articole care se refereau la evitarea socializării cu alți pescari, purtarea măștilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit.

„Au rămas ca pescarii să aibă obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat și să respecte cu strictețe regulamentul amenajării piscicole, urmând ca aceia care gestionează amenajările piscicole, să-și stabilească prin regulament care sunt regulile în interior.

„De asemenea, s-a eliminat păstrarea distanței de minimum 1,5 metri între pescarii recreativi și evitarea oricărei forme de socializare cu alți pescari recreativi participanți în aceeași zonă de pescuit.

„Aceasta este forma care a plecat azi dimineață spre Ministerul Sănătății unde, sper, ca cei de acolo să avizeze modificările pe care noi le-am făcut la acest ordin privind regulamentul de practicare a pescuitului recreativ”, a declarat Oros, joi, 4 iunie 2020.

Liber la consumul de alcool

Totodată, ministrul de resort a precizat că a fost scos punctul f din articolul 1 al ordinului care se referea la interzicerea consumului de alcool şi al grătarelor, dar și la prezenţa vizitatorilor (punctul i) şi la intrarea în spaţiul amenajat să folosească un termometru non-contact (punctul e).

„Masca trebuie să o poarte doar atunci când vine cel de la administraţia piscicolă, când ia contact cu personalul, când se fac verificări”, a explicat şeful MADR.

Obligațiile anterioare ale administratorilor de amenajări piscicole

În forma publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 463 din 2 iunie 2020, Regulamentul din 28 mai 2020 prevedea la articolul 2, litera a), ca pescarii să poarte măștile de protecție până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit pus la dispoziția acestora și de la momentul părăsirii locației, la plecare.

De asemenea, punctul d) prevedea evitarea socializării cu alți pescari sau alți participanți la activitate, precum și păstrarea distanței minime de 10 metri între pescarii recreativi (punctul c).