Prima pagină » Diverse » Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

Petiţie la Ditrău, în Harghita: 1.800 de locuitori cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini

O petiţie cu peste 1.800 de semnături, prin care se cere patronilor brutăriei din Ditrău, judeţul Harghita, să nu angajeze forţă de muncă străină şi să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka, a fost depusă marţi la primăria din localitate.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că petiţia a fost depusă de preot şi de mai multe persoane şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei.

„A fost depusă, marţi, o petiţie la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării săteşti care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiţia a fost depusă de preot şi de mai mulţi oameni şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei”, a spus Puskas.

Semnatarii petiţiei cer patronilor brutăriei să prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka şi să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale ale acestora.

„Să nu angajeze forţă de muncă străină în situaţia în care rata şomajului în comuna Ditrău depăşeşte 2% şi să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.

De asemenea, în petiţie se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să îşi ceară scuze de la locuitorii comunei pentru prejudiciul adus reputaţiei lor, dar şi de la preotul capelan, care a acceptat rolul de mediator al situaţiei doar la cererea credincioşilor.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine şi interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înfiinţarea unui sindicat al angajaţilor din comună. Să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv pentru 5 ani, şi să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate şi să achite eventualele compensaţii pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiţie.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenţia publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi.

Peste 300 de persoane au participat la Căminul Cultural din Ditrău la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele